Во САД, почетокот на зимските празници е до ноември, кога целата нација слави Денот на благодарноста. Традиционално, печивата се пече, семејствата се собираат од целата земја за да бидат заедно на овој незаборавен ден. Бадник и Божиќ за Американците се и семејни и верски празници. Насекаде има расположение - украси, светла, божиќни мириси во домови и на отворено. Американците навистина веруваат во духот на Божиќ, во доброто, во добротворни цели и во овој период од годината многу акции се реализираат со сличен фокус. Одбележувањето на Божиќ е различно во различни делови на земјата и е сосема природно - огромна територија, многу националности и уште повеќе традиции. На североисток, празникот е сличен на оној во Европа. На пример, во Алјаска има обичај да се обеси ананас на влезната врата во знак на гостопримство. Во Newу Орлеанс, на улична парада присуствуваа вол чии рогови се украсени со зеленило и панделки. Во Калифорнија, Дедо Мраз пристигнува на сурфање и на Хаваи со брод и огномет, при што Божиќната вечера е на отворено.