Спектакуларно и забавно украсување на божиќни чаши.

Во првата варијанта, неопходно е да се изолира врвот на чашата од која ќе пие. Изолацијата е преку ролна хартиена лента. Можете да изолирате други места по желба. Потоа насликајте ја изложената област со бела акрилна боја со помош на четка или сунѓер како рампа. Или, можете да испрскате со акрилен спреј, што е полесна опција. Нацртајте снежен човек - прво очите, потоа носот во форма на морков, насмевка, борова гранка што ја покрива границата помеѓу обоениот и чистиот дел. За да ги "уништите" страните, користете натопен брис со мешавина од малку црвена и бела боја. Откако цртежот е целосно сув, покријте го со слој на чист лак заснован на вода. Ако сакате да покриете неколку пати со лак, секој претходен слој треба да биде целосно сув. Чашата така украсена лесно може да се измие, но не се препорачува да го направите ова во машина за миење садови.


Во втората варијанта, украсувате на сличен начин, но ја ставате стаклата наназад и не треба да изолирате одредени делови од неа, туку цртајте на целата површина или каде сакате. Оваа опција е исклучително корисна за повторно користење на непотребни, стакло, испукани чаши, како и добивање симпатични, мали снегулки за Божиќна декорација.