Дали е лесно да направите своја рерна? Во суштина, правењето камини и сите видови камини е занает што има свои специфични тајни и детали изнесени од мајсторот за чирак. Меѓутоа, кога станува збор за затворена комора за согорување, работите се поедноставни. Реализацијата на идејата претставена во градината е настој кој може успешно да се спроведе од непрофесионалци. Образецот може да се спушти или да се купи. Се разбира, во отсуство на знаење за изградба на градежни структури, неопходно е да се побара помош од специјалисти. Изборот на материјали исто така треба да биде добро консултиран, но во суштина, оваа печка е релативно лесна за спроведување идеја и сите јадења подготвени во неа ќе ве маѓепсаат со својата арома.
Како и со нашиот предлог за градинарски скара, мора да бидат земени предвид голем број детали и што е најважно, далеку од запаливи материјали. Ако имате постојан проток на местото на градба, разумно е дека отворањето на печката е паралелно со тоа, но тоа не е толку важно.
Направете си градина пица рерна

Доброто планирање на работата е тајната на успехот. Гледањето на вашите грешки пред да ги направите ќе ви заштеди пари и време. Не постои совршен и универзален план. Кога треба да се изгради нешто, има илјадници детали што треба да се земат предвид. Затоа ќе ви ги дадеме идејата и некои детали, а за останатите ќе треба да ги ставите во работата и креативното размислување. Големината на печката е најважна. Тие исто така ја дефинираат неговата функционалност, т.е. што ќе се пече или пуши во него.
Прво, утврдете го дијаметарот на огништето (Г) и неговата висина (Е). Во зависност од нив, се утврдуваат и надворешните димензии на потпорната конструкција (А, Б, Ц, Д) и висината на оџакот (F). Исто така, пресметајте ги димензиите без поставата (а и б), ако предвидувате една, како и видот и делот на потребната тела (в) и вистинската дебелина на елементите (г). Пожелно е телото на оџакот да биде барем 50% повисоко од печката, или ако висината (E) е 50cm, тогаш оџакот треба да биде висок (F) барем 75cm (од основата). Ширината и висината на лакот / отворот (д и ѓ) по можност треба да бидат приближно 50% од неговата висина (Е). Можни се варијации во формата и големината, бидејќи тоа главно зависи од вратите, а преку нив може да се регулира согорувањето. Тие, од друга страна, ја изолираат комората за согорување од телото на оџакот, создавајќи запечатена околина.
Изберете ги основните градежни материјали и пресметајте ги потребните количини.

Метод на градба:

Направете си градина пица рерна

Во овој вид на конструкција, за разлика од Градинарска скара, препорачливо е да се направи пиедестал, бидејќи вкупната тежина може да предизвика пад или извртување. Истурете ја армираната основа за зајакнување и оставете да се затегне. На неа изградете од блокови или цигли трите потпорни wallsидови, ставете го кофражот и истурете ја втората армирана плоча. Откако ќе се исуши, нацртајте, наредете и поправете ја основата за идната печка. Користете тули отпорни на топлина. Изградете круг на половини од цврсти единечни тули околу нив, оставајќи простор за дупката. На нив, агол (за да се постигне сферична форма) следните редови. Препорачливо е, кога ќе стигнете до вториот или третиот ред, да го обликувате лакот на отворот. Ова најчесто зависи од избраната врата или вратата. Исто така е добро да се подготват дебели шаблони од картон или стиропор со форма и лак на хемисферата. Вие ќе можете да ги оставите во форма, да ве водат додека градите додека го поддржувате сводот. Работете бавно и методично; оставете доволно време за затегнување на секој елемент. Кога ќе завршите со печката и мешавините се тесни, ќе можете да ги скршите овие обрасци и да ги повлечете низ дупката. Отстранете го лакот на дупката околу 1 / 2 од нејзината ширина надвор од хемисферата, оставајќи дупка за оџакот. Мора да се постави така што кога отворот е затворен, комората за согорување не е достапна за кислород. Честопати, често се обезбедува надворешен, дополнителен изолационен слој на обвивка, камења, глина, па дури и уметничка декорација со стакло мозаик или теракота плочки. Кога сè е подготвено, оставете да се исуши целосно околу една недела и запалете ја рерната.

Направете си градина пица рерна