Ви претставуваме многу убава и интересна велигденска декорација која секој може да си ја создаде. Слично е на идејата опишана погоре Светилка направена од канап или чипка.

Потребни материјали: балон, лепак C200, предиво (опционална нишка или канап), четка, лак. Лепилото може да се замени со густа мешавина од шеќер и вода, но имајте на ум дека дури и кога е целосно суво, површината ќе остане леплива на места.

Избирате меур со вистинска големина и го надувате. Завиткајте неколку слоеви на конец додека не го покриете целиот балон. Растворете го лепилото во вода и нанесете дебел слој на балонот со мека четка додека сите нишки не бидат покриени со лепак. Оставете да се исуши целосно. Со игла, пукајте го балонот, внимателно исечете круг и извадете го балонот од внатрешноста на корпата. Врзете јаже за суспензија на врвот. Спреј со спреј боја и виси да се исуши. Украсете со чипка на работ на отворот, направете панделка и наредете на врвот. Изберете различни материјали за да ја завршите декорацијата на начинот на кој сакате. Може да го залепите исечениот круг како основа на дното на корпата. Наредете трева, јајца, велигденски зајаче внатре и ставете на соодветно место така што сите ќе ја забележат новата убава празнична декорација.

Велигденска корпа