Плетени корпи за тесто се атрактивен и убав начин за сервирање на велигденски јајца и јајца. Прекрасна декорација за празничната маса, во која можете да послужите салати, мезе, разни јадења.
Ткаењето корпи е релативно тежок процес, но е многу погодно за Велигден и уредување украсени јајца. Постојат бројни начини на правење, но во основа сите тие се потпираат на обликот на друг сад.

Задолжителни производи:
- Факултативно тесто - во принцип, сосовите се посоодветни бидејќи не надувуваат многу при печење, но ова важи и за некои тесто од путер од квасец, а некои за пици.
- Огноотпорен сад што ќе ја обликува корпата.
- Масти - секој зеленчук или животно е погоден.
- Скршено јајце со две лажици вода - за ширење.
- Алуминиумска фолија или хартија за печење, под услов плетеното тесто да не биде директно на тавата.
- Четкички за заби за да обезбедите некои видови плетенка и рачки, доколку имате обезбедено.


Велигденски корпи за тесто

Начин на производство:

Извлечете правоаголник од саканата дебелина и исечете ги соодветните ленти. Завртете ја огноотпорната тава наопаку, покријте ја со фолија или хартија по потреба и внимателно измазнете ја целата површина. Плетете ленти од тесто на подмачкана основа со избран метод, внимателно отсекувајќи ги непотребните рабови што можете повторно да ги превртите. Прицврстете со притисок, и ако тоа не е доволно, зацврстете со чепкалки за заби. Вие исто така може да вклучите доза на креативност со сечење форми на тестенини (на пример, во форма на лисја). Кога е покриена целата тава, притиснете го горниот, т.е. за дното на дното да биде рамномерно, измазнете го претепаното јајце и ставете го во загреаната рерна 180 ° C до 220 ° C (во зависност од тестото). Печете се до златно кафеава боја. Ако сакате, паралелно наредете и ставете ја рачката со корпи. Се обезбедува со помош на чепкалки за заби кога корпата се лади. Ова е многу потешко со тесто со сода. Одвојте се од основата, оставете да се излади и спремни сте за празнично изненадување. Ако не планирате да служите во наредните 24 часа, тогаш откако ќе се оладите, треба да ја ставите корпата во плик.

Велигденски корпи за тесто

Велигденски корпи за тесто