Различните храни изискват различно овкусяване и ароматните зехтини, които всеки може сам да си направи, са перфектната хармонираща съставка. Вкусовите рецептори на човек са ограничени до солено, сладко, кисело, горчиво, люто и умами (от яп. 旨味 или うまみ), както и някои единични допълнителни усещания като тръпчивост. За сметка на това ароматите са цяла галактика, а комбинирането им създава вселена от различни хармонии. Интересното в настоящата идея се базира на един от изпозваните от дълго време методи в парфюмерийната индустрия за извличане и запазване на аромати чрез масла. Тук, в конкретния кулинарен случай, ще се спрем на възможността за обогатяване на зехтина с уханието на билки и подправки. Естествено на първо място е качествената основа, т.е. изборът на добър зехтин. Не може да се направи универсална рецепта, тъй както и няма универсален зехтин. В зависимост от сорта маслини, извличането, киселинността и съхранението, съществуват чувствителни вкусови разминавания. Основното е да е извлечен максимално скоро, да е съхраняван правилно, защото това е от огромно значение и да ви допада. Възможно е да използвате Extra virgin, Virgin или обикновен зехтин – всеки има своите страни.

Начин на направа и съхранение:

Направи си ароматни зехтини
Изборът на зехтин е като избор на платно от художника, а съчетанието на билките или подправките е като избор на цветове и е същността на създаваното произведение – в единия случай художествено, а в другия кулинарно. Тук само ще споменем няколко варианта, но не бихме могли да опишем с думи възможните нюанси, тъй както езикът бледнее при опита за пресъздаване на картина.
Една от добрите базови комбинации е зехтин с няколко скилидки чесън и стръкове розмарин. Пропорциите са въпрос на личен усет, а опита е най-добрият учител. Пресен или сушен, розмаринът се поставя в шише, където вече са поставени две-три скилидки чесън, които може и да са леко пресовани, долива се със зехтин и се затваря плътно. Съхранява се на тъмно и хладно, каквито са и условията за добрия зехтин. След около 10-15 дни би следвало да има оптимална комбинация.
На този принцип могат да се добавят или комбинират всякакви други аромати – босилек, мащерка, шафран, риган, кориандър, лимон, дафинов лист, черен пипер, бахар, пръчици канела, сладки или люти чушлета, сушени плодове или зеленчуци, хиляди различни съставки, които вашето въображение може да комбинира. Подготвени по този начин зехтини могат да се използват за допълване на салати, предястия, основни от различни меса, риби и други водни обитатели, дивеч, зеленчуци и всякакви други храни с различна подготовка – от сурово до препечено състояние. Тази вселена е необятна и всеки може да изгради част от нея.

6Shares