Показаната по-долу идея за направа на барбекю от газова бутилка е начинание за хора с добра теоретична основа и опит при работа с метали. Сравнително лесно за професионалисти, подобно изпълнение крие сериозни рискове за аматьори, така че в никакъв случай не се захващайте с подобна изработка без необходимата подготовка или наличие на експертна помощ.
Другото важно нещо, което следва да се вземе под внимание е, че пропан-бутанът в бутилката е лесно запалим и е по-тежък от въздуха. А иначе, дебелината на метала, ще позволи да се направи барбекю тип „варел“ със страхотни показатели, което ще струва далеч по-малко от серийно произвежданите негови събратя. Ще имате нужда от инструменти за рязане и заваряване, стара газова бутилка с обем от около 50 литра и допълнителни метални елементи – профили, декорации, аксесоари по желание.

Начин на изработка:

Направи си барбекю от газова бутилка
Планирайте добре работата си, в зависимост от поставения краен резултат. Обмислете къде ще бъде поставено барбекюто, какъв искате да е окончателния вид – да има ли отваряемо крило или да е просто открит горивен съд. Ако има капак/врата, то как ще е закрепена тя, какъв ще е ограничителя, каква ще е дръжката, страничен или дънен ще е клапана за въздух и как ще се затваря, ще има ли коминно тяло и др. детайли.
За начало трябва да отстраните газта от бутилката. За целта я обърнете с дъното нагоре и отворете вентила. Не е задължително да усетите изтичане, затова използвайте сапунена вода, за да се уверите, че бутилката е напълно празна. Следва отрязване с ножовка на вентила от основата, за което е желателно да имате помощник който да полива с вода по време на рязането. Обикновено клапаните са от месинг и рязането става лесно, но водата е нужна, за да се избегне възможността от възпламеняване на остатъчни газове. След като вентила се отстрани, газовия балон следва да се напълни догоре с вода и добре да се разклати, което ще спомогне за отмиването на конденза от стените.
След това трябва да се изпразни, като се вземе предвид факта, че добавеният в газта аромат на чесън е силен и може да се усеща известно време.
Тук идва времето за същинското рязане. Обикновено дебелината на газовите бутилки не е повече от три милиметра, така че срезът с ъглошлайф е лесен. Желателно е да се реже точно до производствените шевове от двете страни. Ако сте направили поставна рамка или смятате да ползвате готова конструкция ( напр. метални крака от стара шевна машина ) вече може да ги превърнете в работен плот. Рамка може да се направи от множество метални профили, с различна височина и брой помощни рафтове при желание. Разпробийте отвори. В посочения случай има един голям дънен, който се затваря чез плъзгаща се в заварени профили пластина, а вътре в бутилката върху него ляга винкел с можество малки дупки. По този начин нахлулия през дънния отвор въздух остава под винкела и се разпредела равномерно в горивната камера през малките дупчици. Има също така и високи, на едно ниво с предния праг на капака, отвори през равни интервали, които служат като опора за напречно поставяне на метални шишове. Старата газова бутилка е желателно да обгори много добре от всички страни, което е по-добре да се направи в началните етапи на работа. Към капака на вратата се занитват или наваряват уплътняващи пластини, които да покрият процепите от разрезите, а също и панти. Ограничители за отварянето могат да се поставят на корпуса или на вратичките. Дръжките е желателно да са дървени, т.е. да не поемат и акумулират топлина от основата. Трябва да се направят държачите за скарата и те следва да са добре нивелирани. На мястото на отвора за вентила може да се монтира комин, а по желание и термометър върху корпуса. Остава да се постават завършващите щрихи, да се боядиса и запали, за да се изпече боята, а и да се види как работи това уникално барбекю.

В следващото видео е показана една майсторска изработка: