Представената тук идея как всеки може сравнително лесно да си направи барбекю от глинена саксия ще бъде спасение ако искате да хапнете вкусно и приготвено на огън, а защо не и опушено месо или зеленчуци, а нямате необходимите уреди. Способността на глината да акумулира висока температура и да я разпределя равномерно, помага за лесната трансформация на празния съд за цветя в кулинарен помощник. Затвореният обем на саксията, от друга страна, позволява да се готви чисто и без риск от огъня дори и в градски условия. Принципът е елементарен, а основните подходи са два и в следващите редове ще маркираме базовите им параметри.

Начин на изработка:

Първото и основно условие е да имате една празна и с достатъчен обем глинена саксия с подложен съд или две с еднакъв диаметър. В най-опростения вариант ще ви е нужна още единствено скара, върху която да се пекат продуктите. Глиненият съд се поставя върху негорим постамент (тухли, камъни, метал или др.), за да се осигури приток на въздух през отвора, който обикновено служи за оттичане. Естествено, могат да се разпробият и допълнителни за по-добра циркулация и съответно регулация на процеса на горене. В саксията се поставят дървените въглища, възпламеняват се, отгоре се слага скарата и всичко е готово.

Ако искате обаче да си направите барбекю-опушвач, ще ви е необходима по-сериозна подготовка. Характерното при приготвянето на храна на пушек е дългото време нужно за постигане до степен на готовност за консумация и свързаното с това продължително нагряване на дървения материал. Желателно е също така и да има контрол на температурата, което предполага наличие на термометър за следене на градусите. Поддържането на не много висока постоянна температура на дървения материал от около 350°- 400°C е най-лесно да се постигне с електрически котлон, който да бъде поставен на дъното на саксията. Върху него се полага метален съд с дървесината за пушек, като трябва да се избягват иглолистните видове. Желателно е дървесният чипс да бъде навлажнен, а съдът да бъде покрит – например с алуминиево фолио, в което да се направят дупки. Над съда за пушек се монтира скарата за готвене. Тази система трябва да бъде затворена, като това може да се направи с подложната чиния на саксията или с друг глинен съд със същия диаметър. Монтирането на термометър, както вече споменахме, е силно препоръчително. Така, чрез нагряване на дървесината, ще се образува пушек, който ще циркулира в затвореното пространство на саксията и ще опушва храната. Имайте предвид, че за пълната готовност на продуктите, в зависимост от вида им, дебелината на нарязване, влажността им и други фактори ще са необходими различни часове за готвене. Това ще наложи и своевременна проверка, а затварящият съд ще се нагрява значително, затова следва да се помисли и за това как ще се отваря, вкл. могат да се монтират дръжки.

0Shares