Стикери за стена Стикери за стена

Направата на саксия-прасенце от пластмасово шише или туба за вода е един забавните и същевременно най-лесните начини за повторна употреба на ненужните вече опаковки. Артистичната изява с рециклиращ ефект може да има редица вариации в зависимост от детайлите и предназаначението. Подобна саксия може да послужи еднакво добре за градинска декорация и забавен елемент от украсата на двора, както и за закачлива аранжировка на домашен кът с цветя. Всичко, което е необходимо е непотребни пластмасови туби и/или шишета, розова боя и малко старание.

Начин на изработка:

Направи си декоративна саксия-прасенце (2)

Избраният съд, определя и обема на бъдешата саксия. Трябва предварително да решите и детайлите, т.е. дали вашата декорация ще имитира полегнало прасенце или ще му поставите крачета, каква ще бъде формата на ушите му, как ще оформите очите, ноздрите, опашчицата. Помислете и за растенията, които ще засаждате и почвата – ще има ли нужда от дренаж и/или оттичане. Трябва да изрежете тубата, независимо дали е цилиндрична или четвъртита, така че да получите желания отвор. Крачета може да направите от изрязаните гърла на четири пластамасови шишета, които за залепите върху обратната на отвора страна. Ако ще ползвате тази декорация в домашни условия, може да разпробиете дупките за оттичане на същото място, така че излишната вода да се събира в тези „краченца“, но трябва и добре да уплътните.  Ушенцата най-лесно се правявят чрез изязване под желана форма от страните на по-голяма пластмасова бутилка – така се получава естествена извивка. Когато основната форма е готова може да оцветите като използвате избраните тонове и нюански.

Другите детайли са въпрос на личен избор – можете да лепите или рисувате. Когато сте готови и всичко е изсъхнало, поставете дренажния пласт (ако сте предвидили) или директно напълнете с пръст и засейте вашите растения.