Стикери за стена Стикери за стена

Направата на домашна кайзер пастърма е сравнително лесен процес за приготвяне на суров осолен и сушен деликатес. За подготовката на това изкушение могат да бъдат използвани редица различни пресни меса, които да бъдат подправени по десетки различни начини. Спазването на основните технологични стъпки ще ви позволят с минимални усилия да сервирате на домашната трапеза една собствена кулинарна творба с възхитителен вкус. Нюансите в етапите на работа са много – като се започне от типа и начина на разрязване на месото, премине се през вида използвана сол, метода на осоляване, температурни нива и нужно време. В общия случай са необходим само прясно месо, морска или готварска сол, подправки.

Начин на приготвяне:

Направи си домашна пастърма

Тук ще се спрем на начина на направа на пастърма от свински бут (шол) и свинска плешка при осоляване в едра морска сол. Трябва да се отбележи, че за процеса на осоляване може да се използва различна сол, както и саламура с подходяща плътност (разтвор от сол и вода, в който сурово прясно яйце се подава над повърхността толкова, колкото е диаметъра на монета от 5ст.).  Месото се изчиства от жили и се нарязва на подходящи парчета. Реже се по дължината на мускулните влакна, а не напречно. Подрежда се в съд на пластове, като се започва с ред сол и се редуват съответно: сол – месо – сол. Най-отгоре се посипва обилно със сол и леко се притиска. Оставя се на хладно място (около 3-5°C ) за 48 (в сол) до 72 (в саламура) часа. Солта обезцветява месото, което не трябва да ви притеснява. След това всяко от парчетата се измива обилно под струя течаща вода и се накисват в съд с хладка, която се сменя след 1 час и отново след още два, а после още един или два пъти. Месото се обезсолява от 8 до 14 часа, след което се отцежда и подсушава много добре с помощта на кърпи. Подготвя се сместа за овкусяване. В конкретния случай са използвани подправки в следното съотношение: Чимен (сминдух) – 12ч.л., червен пипер – 10ч.л., чубрица – 12ч.л., кимион – 4ч.л., черен пипер – 6ч.л., сух чесън на гранули – 2 ч.л., самардала – 2ч.л., кардамон – 1 непълна ч.л., салвия – 2ч.л.
Подправките се смесват добре и в тях се овалват подсушените парчета месо. После месото може да се притисне / пресова за едно-две денонощия или директно да се суши. Подходящи са сухи, проветриви места и температура от 10 до 17 градуса. В зависимост от комплекс фактори, пастърмата ще бъде готова за консумация след 10 до 20 дни.