Стикери за стена Стикери за стена

Направата на артистична градинска декорация със собствени усилия и отделено време крие удоволствието на творческото предизвикателство. Всеки може да си купи готов градинска саксия с причудлива форма, но да се изработи собственоръчна и уникална е начинание, в което трябва да се вложи нещо много повече от пари. Тук ще представим идея за котарак-саксия, който като принцип на изработка се доближава с показаните вече Градински лебеди от пластмасова туба. За разлика от тях обаче, котаракът има четири лапи и съответно трябва да се направи носеща конструкция наподобяваща скелета на котка, като основния съд за цветята отново е от непотребна туба или друг пластмасов съд с подходящи размери.

Начин на изработка:

Направи си градински котарак-саксия
На първо място трябва да осигурите подходящата смеска за скулптурирането. В специализираните магазини се продават различни видове готови, към които само се добавя вода до получаване на желана гъстота. Естествено, може да се използва и глина или пясъчно-циментов разтвор (в съотношение 1:1), в който да се добавя гипс. Това е, може би, най-деликатния момент от целия процес, тъй като изборът на смес ще определи и скоростта на стягане и изсъхване, както и възможността от напукване и др. Ето защо ви съветваме, ако нямате опит, да отделите достатъчно време за детайлна консултация в специализираните търговски обекти именно в тази насока.
След като сте избрали работната смес е време да подготвите и основното тяло. Необходим ви е стар пластмасов съд, който да разрежете, така че от него да получите бъдещия торс на котарака и съответно основа за саксията. Трябва да го свържите с конструкция, върху която да се моделират лапите, опашката и главата. Тя може да е от дърво, метал, пластмаса. Не забравяйте за пропорциите и имайте предвид, че ако е от дърво е желателно да я накиснете във вода преди работа. По този начин ще предпазите сместа, с която ще моделирате от напукване. Уверете се, че всичко е здраво свързано и стабилно. Започнете постепенно да нанасяте сместа на пластове, като оставяте достатъчно време за изсъхване на всеки слой. Работете бавно и търпеливо. Ако оформяте задните лапи или опашка, то след нанасянето на поредния пласт, преминете към тялото или главата на котаракът, за да има време последно нанесената смес да стегне добре. Следете за хармоничното оформление на различните части. Когато завършите основната работа, отделетете време за заглаждането и за детайлите – уши, очи, носле, муцунка и т.н. От тънка тел направете мустаците. Оставете всичко да изсъхне добре, като при работа с циментова смеска е възможно да са необходими и 3-4 дни, а и междувременно навлажняване на скулпурата. После оцветете, лакирайте и засадете.