Всеки може да си направи градинска костенурка-цветарник от стара автомобилна гума, ако има търпение, малко опит и вдъхновение. За разлика от много други описани по-рано идеи за градински декорации от стари гуми, тази е сравнително лесна за реализация, тъй като не е свързана със сложни разрези и форми.
Естествено, нужен е известен опит и подходящи инструменти, защото, както вече сме отбелязвали, здравината и многопластовата структура на автомобилните гуми, би могла да създаде неприятности и да крие опасност от нараняване за неопитния ентусиаст.

Начин на изработка:


Нужни са само две стари автомобилни гуми, боя, пластмасово шише или друга подходяща декорация имитираща глава на костенурка. Едната гума се разрязва на четири равни части, а единия борд на другата се разграфява на шест. Във всяка от шесте точки се правят срезове през всички слоеве на гумата, като два срещуположни са по тесни, съответно за глава и опашка, а другите четири са по-широки и съобразени с широчината на другата гума. От всяко от четирите парчета на разрязаната първоначално гума се оформя „крак“ на костенурката, който се подпъхва в съответния разрез на втората гума. Закрепва се и „главата“, която може да е изработена от дърво или да е просто боядисан и нарисуван пластмасов съд. „Опашката“ се прави от триъгълно парче гума. Всичко се аранжира и оцветява, поставя се на избраното място и се пълни с пръст и цветя. Ето и няколко идеи за изпълнение: