В следващите редове ще опишем накратко една артистична идея за това как може да се направи маса от монети. Освен забавно и красиво, изпълнението ще напомня за пътя на парите; парите към които мнозина се стремят, но не ги уважават. Истината е, че монетите са началото на съвременните финанси и стотинките, центовете, копейките, пенитата и другите подобни метални валутни символи са тези, които изграждат по-големите парични единици.

Сама по себе си идеята е проста и напомня редица описвани вече методи за изграждане на повърхности чрез подреждане на елементи. В зависимост от крайната цел може да има няколко различни подхода, но във всеки от случаите ще са ви необходими много монети.

Начин на изработка:

Като при всяка комплексна задача първо трябва да си съставите план и да помислите за детайлите. Няколко въпроса на които е добре да дадете отговори преди началото на работата са: Колко и какви монети са ви необходими? Просто ще ги редите или ще търсите композиционен ефект? Как ще ги закрепвате към плота? Ще нанасяте ли слой смола? Къде ще работите? Ще следвате ли извивките на ръбовете? и др. подобни. Първо е добре да посигурите всички желани монети и дори да се презастраховате с количеството. Ако смятате да покриете и страните на плота, следвайки извивките на масата, ще е необходимо огъване на монетите, което не е никак лесна задача. Има два основни подхода при завършване – да се положи слъклен плот, което предполага поставянето на няколко силиконови буфера, за да предпазят стъклото от евентуално счупване или да се залее всичко с епоксидна смола. При втория вариант е необходимо да се демонтира плота и да се работи в добре подготвено помещение, заради капките от смолата, липса на прах, нужните поне 48 часа за съхнене, необходимостта от нагряване за извеждане на въздушни мехури и т.н. В зависимост от избраната композиция може да работите с монети в различни нюанси и от различни сплави. Не съществува универсален начин за почистване на монети, тъй като дори еднакви номинали от различни емисии могат да бъдат от различни сплави, но в общия случай лимонов сок или оцет с вода вършат работа. Подреждането върху плота трябва да е съпроводено с фиксиране, което може да се осъществи посредством моментно лепило, силикон или покриване на работната повърхност с двустранно залепващо фолио. Независимо от детайлите при планираната работа обаче, окончателния резултат винаги впечатлява. Ето и няколко примера за това:

0Shares