Стикери за стена Стикери за стена

Описаната в следващите редове идея за направа на барбекю-прасенце е артистичен вариант на вече представената подобна в статията „Направи си барбекю от газова бутилка“. Както вече сме споменали, това начинание е за хора с добра теоретична основа и опит при работа с метали и макар да е сравнително лесно за професионалисти, подобно изпълнение крие сериозни рискове от нараняване за аматьори, така че в никакъв случай не се захващайте с подобна изработка без необходимите знания и подготовка или пък наличие на експертна помощ. Ще имате нужда от инструменти за рязане и заваряване, стара газова бутилка с обем от около 50 литра и допълнителни метални елементи – профили, декорации, аксесоари по желание. Имайте предвид, че дебелината на метала при газовата бутилка, позволява изработка на барбекю, което не само че не отстъпва по качества на промишлено произведените, но дори превъзхожда много от тях.

Начин на изработка:


Планирайте добре работата си и обмислете всички детайли, а по възможност си съставете ясен план включващ етапите, действията, материалите, инструментите и др.
За начало трябва да отстраните газът от бутилката. Обърнете я с дъното нагоре и отворете вентила. Не е задължително да усетите изтичане, затова използвайте сапунена вода, за да се уверите, че бутилката е напълно празна. Следва отрязване с ножовка на вентила от основата, за което е желателно да имате помощник който да полива с вода по време на рязането. Стандартно клапаните са от месинг и рязането става лесно, но водата е нужна, за да се избегне възможността от възпламеняване на остатъчни газове. След като вентила се отстрани, газовия балон трябва да се напълни догоре с вода и добре да се разклати. Това ще спомогне за отмиването на конденза от стените.
След това трябва да се изпразни, като се вземе предвид факта, че добавеният аромат на чесън е силен и може да се усеща още известно време.
Обикновено дебелината на газовите бутилки не е повече от три милиметра, така че срезът с ъглошлайф е лесен. Желателно е да се реже точно до производствените шевове от двете страни. Подгответе „зурлата“, „ушите“, „очите“, „опашката“ и всички предвидени артистични детайли. След това е добре да заварите „краката“ на вашето бъдещо „прасенце“, което ще превърне газовата бутилка в стабилна за работа конструкция.  Това може да се направи от множество метални профили, с различна височина и брой, както и да се изработят помощни скари или рафтове между тях. Разпробийте отвори за въздух. Освен страничните, които се използват и за сакрепване на шишове при готвене, може да направите и в „зурлата“, „ушите“ или отвор с клапан за регулиране под „опашката“ и/или и на капака . По този начин ще определите достъпа на кислород до горивната камера през  тези отвори и съответното регулиране на горивните процеси. Старата газова бутилка е желателно да обгори много добре от всички страни, което следва да се направи в началните етапи на работа. Изрязания капак се свързва с основното тяло посредством панти. Под нивото на връзката от вътрешната страна се монтира скара и т.н. Щом всичко е готово, остава да се постават завършващите щрихи, да се боядиса и запали, за да се изпече боята, а и да се види как работи това барбекю-прасенце. По желание може да се монтира и термометър върху корпуса.

В следващото видео е показана една майсторска изработка: