Стикери за стена Стикери за стена

Лесно ли е да си направите сами собствена пещ? По същество, изработването на камини и всякакъв тип огнища е занаят, който има своите специфични тайни и предавани от майстор на чирак детайли. Когато обаче това се отнася до затворена горивна камера, нещата са по-прости. Реализацията на представената идея в градината е начинание, което може да се осъществи успешно и от непрофесионалисти. Формата може да е сводеста или купулна. Естествено, при липсата на знания за изграждането на строителни конструкции, е необходимо е да се ползва помощ от специалисти. Изборът на материали също трябва да бъде добре консултиран, но по същество, тази пещ е сравнително лесна за реализация идея, а всички ястия приготвени в нея ще ви омагьосат с аромата си.
Както и при предложението ни за направа на Градинско барбекю, трябва да се вземат под внимание редица детайли и най-важното да е далеч от горими материали. Ако имате постоянно течение на мястото за изграждане, то е разумно отворът на пещта да е успореден на него, но това не е от толкова голямо значение.
Направи си сам градинска пещ за пици

Доброто планиране на работата е тайната на успеха. Ако видите грешките си преди да сте ги допуснали, ще спестите средства и време. Не съществува перфектният и универсален план. Когато нещо трябва да се изгради има хиляди детайли, които трябва да се вземат под внимание. Ето защо ние ще ви дадем идеята и част от детайлите, а за останалото ще трябва да вложите труд и творческо мислене. Най-важни за една пещ са размерите. Те определят и нейната функционалност, т.е. какво ще се пече или опушва в нея.
Определете първо диаметъра на огнището (G) и височината му (Е). В зависимост от тях се определят и външните размери на носещата конструкция (A, B, C, D) и височината на комина (F). Изчислете и размерите без облицовка (a и b), ако предвиждате такава, както и вида и сечението на нужната арматура (c ) и реална дебелина на елементите (d). Желателно е коминното тяло да е с поне 50% по-високо от пещта или ако височината (Е) е 50см, то комина трябва да е висок (F) поне 75см (от основата). Широчината и височината на свода /отвора за пещта (e и f) е желателно да са приблизително 50% от височината ѝ (Е). Възможни са вариации във формата и размерите, тъй като това най-вече зависи от вратичките, а и чрез тях може да се регулира горенето. Те, от друга страна, изолират горивната камера от коминното тяло, създавайки херметизирана среда.
Изберете основните материали за изграждането и пресметнете необходимите ви количества.

Начин на изграждане:

Направи си сам градинска пещ за пици

 

При този тип конструкция, за разлика от Градинското барбекю, е добре да се направи постамент, тъй като общата тежест може да доведе до пропадане или усукване. Излейте подсилената с арматура основа и оставете да стегне. Върху нея иззидайте от блокчета или тухли трите носещи стени, поставете кофраж и излейте втората подсилена плоча. След като и тя изсъхне, разчертайте, подредете и фиксирайте основата за бъдещата пещ. Използвайте термоустойчиви тухли. Около тях иззидайте кръг от половинки плътни единични тухли, като оставите място за отвора. Върху тях, под ъгъл (за постигане на сферична форма) подрете следващите редове. Желателно е, когато стигнете до втори или трети ред, да оформите свода на отвора. Това най-често зависи от избраните вратички или врата. Добре е също така, да си подготвите шаблони от дебел картон или стиропор с формата и дъгата на полусферата. Тях ще можете да ги оставите вътре във формата, за да ви водят докато зидате като същевременно дават опора на свода. Работете бавно и методично; оставяйте достатъчно време за стягане на всеки елемент. Когато завършите пещта и строителните смеси стегнат, ще можете да пречупите тези шаблони и да ги извадите през отвора. Изнесете свода на отвора на около 1/2 от широчината му извън полусферата, като оставите дупка за комина. Той трябва да е така позициониран, че когато се затвори отворът, горивната камера да е без достъп до кислород. Често се предвижда външен, допълнителен изолационен слой от вата, камъни, глина и дори артистични декорации с мозайка от стъкло или теракотени плочи. Когато всичко е готово, оставете за около седмица да изсъхне напълно и запалете своята пещ.

Направи си сам градинска пещ за пици