Идеята човек да си направи сам артистична градинска декорация има много проявления, но изработката на влакче-цветарник или дори цяла „железопътна“ композиция е красива, даваща широки възможности за творчески размах и изява. Има множество различни подходи при реализацията на подобна аранжировка, но тук ще визираме използването на стари щайги.
Идеята е базирана почти изцяло на рециклирането на естествени материали и позволява по-голям обем, съответно даващ по-голяма свобода при избора и засаждането на цветята. Всичко, което ви е необходимо са стари дървени щайги или дървени касетки или палети, бяла боя, малко крепежни елементи, три парчета шперплат, кръгли дървени шайби.

Начин на изработка:


Изпълнението със стари щайги или касетки е сравнително лесна задача. След като имате необходимите ви материали е желателно да си съставите план с етапите на работа. След като проверите здравината на щайгите и при нужда ги укрепите допълнително, може да нанесете бялата боя. Естествено при творческо вдъхновение не е необходимо да се ограничавате с белия цват, а използвайте палитра според личната си визия. Свързват се две щайги под прав ъгъл, като на вертикално изправената се отстраняват средните летви, а на тяхно място, по посочения на снимките начин, се поставят парчета шперплат, като и в горната част. Така се оформя „локомотивната кабина“. В долната част на останалите щайги се завинтват боядисаните кръгове и същото се прави и „локомотива“, като по този начин се оформят колелата. „Вагоните“ се свързват помежду си, както и с „локомотива“ посредством метален синджир или друг подобен крепежен елемент. Поставят се „комините“, които може да се високи саксии или пригодени за цветарници цилиндрични съдове. Композицията се поставя на избраното място и се натоварва с цветните „пасажери“
В следващото видео е показана аналогична идея с палети, която е значително по-мащабна и доста по-сложна като изпълнение: