Тук ще ви представим няколко идеи за собственоръчна изработка на интериорни или градински масички от коренища, клони, останали от строителство трупи или талпи както и от стари бурета или бъчви.

Най-лесният начин да се направи маса е като се избере материалът за основа върху който просто се поставя стъклен или дървен плот.

Ако използвате клони или трупи останали след санитарна сеч и все още непреработени на еко-брикети, то първо трябва да решите дали ще бъдат вертикално или хоризонтално разположени. Ако са вертикално разположени трябва да бъдат отрязани на една и съща дължина, след което да бъдат подредени в наръч и пристегнати силно със стягащо въже или лента, а след това могат да бъдат обхванати с декоративен обръч или друг материал. Добре е двете основи на така получения сноп да бъдат допълнително обработени на ръка или на абрихт, за да се изгладят краищата на съставните елементи. Върху страната, която ще изберете за горна, се поставят силиконови подложки, а върху тях стъклен плот с подходяща форма. Важно е да се знае, че в процеса на съхнене се променя обемът на дървесината и може да се наложи да бъде пристягана отново.

Ако сте решили да използвате коренище за основа, то трябва да осигурите минимум по три опорни точки в две успоредни равнини – една за основа и една за плота. С лаково покритие или без е въпрос на личен избор.

Най-бързият начин е просто да вземете старото буре или бъчва, върху което да сложите плот. Ако разполагате с повече време и търпение, може да го разрежете по височина, а ако решите по ширина, то може да сложите и отварящи механизми на плота и да го превърнете в масичка с отделение за вещи.

Може би най-креативният, но и най-труден за изпълнение модел на масичка от старо буре е този, при който се вземат съставните дъски и се подреждат Х-образно, като се свързват помежду си със шпилка прокарана през предварително пробити отвори и с метална лента за оформяне на второ ниво. Така получените основи могат лесно да се регулират във височина, а пространството между двата изграждащи елемента е перфектно за съхранение на бутилки.

Друг начин е да вземете стар сандък, който просто да облепите със съчки или тънки шайби от нарязани „на филийки” трупи. Лакирате, поставяте стъклен плот и готово!

Възможностите са безброй, необходимо е само желание, ентусиазъм и свободно време.

31Shares