Всеки може да си направи лесно саксия с форма на човешки ръце стига тази идея да му допада. Да държиш бъдещото развитие та дори и на един цвят в събраните си шепи, дланите ти да са твърда опора за живота, е своеобразен символ на желанието ни да съхраним това, което в любов и радост даряваме, обгрижваме с години и за миг отнемаме. Какъв по-ярък артистичен израз на това, че светът (или поне този, който ние познаваме) е сложен в ръцете ни. А самия цветарник е сравнително лесен за изработка, макар че детайлите като форма, която дланта заема, композицията от една, две или повече ръце, както и много други детайли, могат да варират според изпълнението.
Основното обаче е идеята, а фините щрихи в реализацията ѝ зависят от желание, умение, търпение, използвани материали. В същността, за тази декорация са нужни латексови ръкавици и строителна смес.

Начин на изработка:

Начинът за изработка е идентичен за различните подходи, но има разлика в използваните материали и съответните завършващи детайли. Ако използвате циментови разтвори ще постигнете по голяма здравина, но по-малки възможности за довършителни елементи. Ако решите да работите с гипсови или аналогични смеси, то ще имате опция за много повече детайли, тъй като дори и след стягане ще може да обработвате сравнително лесно повърхността. Разбира се, при подобен подход ще ви е нужна и вторична обработка на декорацията за допълнителна защита от влагата.
Първо трябва да си подсигурите всички необходими средства и материали. След като подготвите сместа, напълнете предварително продупчените с игла ръкавици. Тази перфорация ще спомогне за по-добро отвеждане на попадналия въздух. Ако омазните ръкавиците ще облекчите последващото отделяне. Добър начин за напълване е като се поставят вертикално в цилиндричен съд с диаметър близък до този на китката на ръкавиците, като последните се загърнат около ръба на съда. След напълване трябва да се положат в подходяща за съхнене форма и чрез натиск да се дооформи композицията. При изсъхване на сместа отстранете латекса, шлифовайте или гравирайте и оцветете при нужда. Ако работите с гипс, то следва да покриете с епоксидна смола или подобно защитно покритие. След това напълнете с пръст и декорирайте. В следващото видео може да видите един от подходите:

1Shares