В следващите редове ще представим няколко идеи за слънчев колектор, който всеки може да си направи сам. Мнозина използват силата на слънчевите лъчи, за да подгряват вода, когато няма друга алтернатива или искат да спестят от електричество. Съществуват различни методи и технологии – от просто боядисване в черно на поставени на открито водосъдържатели, до високотехнологични вакуумни фабрични системи. Колкото по-добра е технологията, толкова по-голяма е ефективността, но и съответно цената, която се плаща за нея. Като начало, ние ще се спрем на една много проста, но същевременно ефективна идея, а почти всички използвани за реализацията ѝ материали са рециклирани.
Първото, което е необходимо е медна серпентина от ненужен стар хладилник. Нужни са още гумена подложка (в случая от стара изтривалка), стъкло със същите размери (от старата дограма), дървени летви за рамката, алуминиево фолио, тръбни връзки (в случая стари маркучета), скоч, крепежни елементи. Тези материали са необходими за конструиране на самия колектор, а за изграждане на система ще трябват и водосъдържател, клапани и тръбни връзки.

Начин на изработка:


Серпентината от стар хладилник се почиства добре. От летвите се прави рамка в която се монтира гумената подложка като изолатор на дъното, отгоре се покрива с алуминиевото фолио, което е рефлектор, върху него се закрепва серпентината, чиито краища излизат извън получената конструкция. Всичко се изолира много добре със скоч-лента, така че да няма възможни пролуки, след което се затваря със стъклото и отново се херметизира със скоч. Посредством меки връзки, колектора се свързва със системата.
Системата е пасивна и няма нужда от електрически компоненти, а разчита единствено на възходящото движение на топлината. Показаната схема илюстрира принципа на работа.

Самоделна система с аналогичен принцип на действие, но значително по-голям мащаб може да се направи и използва за отопление на външен басейн, както е показано в следващото видео.