Стикери за стена Стикери за стена

Хамакът е висящо легло, което е било широко използвано от южноамериканските племена и пренесено в Европа от Колумб. Окачвайки леглата над земната повърхност е бил добър начин за избягване на отровни насекоми и ухапвания от животни. Думата идва от Таино  – един от езиците от Арауаканската езикова група (карибски езици и специално Хаити) и означава мрежа за риба. Първите хамаци по всяка вероятност са били сплитани от дървесно лико, а впоследствие от текстилни нишки. Заради баланса и удобството си, придобиват широка популярност сред мореплавателите.
В наши дни хамакът е място за отмора, безгрижно люлеене, сън и е еднакво привлекателен за малки и големи. Тъй като в класическия случай, за това легло са необходими поне две точки за окачване, а не винаги такива могат да бъдат открити в дома, на верандата, градината или двора, ние ще ви предложим идея как сами да си изработите стойка. Всичко от което се нуждаете са няколко дълги и здрави греди и/или дъски и малко крепежни елементи.

Начин на изработка:
Направи си сам стойка за хамак

Има няколко основни детайла в този тип конструкция, които трябва да се вземат предвид в етапа на планиране. Основните размери зависят от общата дължина на хамака. Стандартните са около два до два и половина дълги и около три метра от точките на окачване (е), като това се регулира с въжета. Това са опорните размери, около които да се пресметне останалата част от рамката. В зависимост от материала, елементите A, B, C и D може да са от единични греди или двойни – от дъски. Друг важен момент е ъгълът на фиксиране на носещите рамена (С) към основата (В) – 45° е оптимален вариант. Чрез него също може да се контролира ефективното разсояние между куките за окачване (е). Стабилизиращите опорни елементи (D) могат да бъдат с вътрешно (фиг.1) или външно (фиг.2) закрепване, а напречните стабилизатори (А) в двата края и на около 50 см. встрани. Ето защо за осигуряване на стабилност и сигурност е препоръчително при стандартен хамак основните размери да са приблизително: A – 100см; B – 180-200см; C – 120см; D – от 40 до 70см ( в зависимост от начина и ъгъла на поставяне). Пресметнете типа на свързващите елементи.
Когато приключите с планирането, закупете необходимите ви материали и сглобете рамката. Това е сравнително бързо и лесно начинание ако планът е добър. Импрегнирайте, оцветете, лакирайте по желание, изчакйте да изсъхне и монтирайте носещите куки (е). Те трябва да са на едно ниво. Закачете хамака и проверете за стабилност. При пропуски, подсилете елементи или добавете допълнителни стабилизатори (D).
Във всеки един етап от проектирането или изграждането се консултирайте със специалисти ако не сте сигурни в действията си, а когато всичко е готово може да се насладите на покоя и безвремието в това висящо и люлеещо се легло.