Висящите столове и легла – хамаци са едни от най-привлекателните и удобни за безгрижна почивка в градината под клоните на някое дърво или закачени на верандата. Седенето в подобно кресло ни позволява буквално да се отделим от земята и от неизбежния контакт с нея, който гравитацията ни налага. Описаната по-долу идея ще ви позволи сами да конструирате подобно кресло, но ако нямате необходимите познания трябва да се консултирате със специалисти по отношение на издържливостта на материите и точката на окачване.

Необходими материали:
Направи си сам висящо кресло

-Метален гимнастически обръч – диаметър 93см
-Здрав дънков (деним) или брезентов плат – 3м
-Памучна вата
-Лента за обшиване, ширит
-Ремъчна или друга здрава лента
-Стабилна стоманена халка или карабинер
-4 катарами

Начин на изработка:

Изрежете от плата два еднакви квадрата със страна от по метър и половина. Сгънете всеки от тях на четири и очертайте дъга (четвърт кръг) с радиус 65см от сгъвката. Отрежете двата кръга и маркирайте линия отстъпваща на 4 см от ръба.
Вземете едната от платнените окръжности, за да отбележите местата на обезопасителните колани (вж. схемата). Разделете условно на четири (по прегъвките). Във всеки от четирите сегмента трябва да има по един разрез, през който ремъците да се свързват с обръча. В едната половина на кръга те трябва да са под 45° (да разполовяват съответната четвъртинка), а в другата под 30° (на 1/3 от дъгата на четвъртинките) спрямо осевата линия. Придържайте се към приложената схема. Направете съответните разрези и подгъви като внимавате да не съвпадат с посоката на нишките на тъканта, тъй като това ще намали здравината. Сложете двата кръга с лицевите части на плата една към друга. Направете същите процепи и на другия кръг. За якост, към подгънатите разрези добавете ивици ширитена лента. Захванете с няколко бода с отстъп от 3-4 мм.Съединете здраво двете половини по първоначалната маркировка – с 4 см отстъп от ръба, като в едната част оставите достатъчно разстояние за се промуши обръча. Стърчащия четири сантиметра остатък, нащърбете с ножица, като изрежете триъгълници по посочения начин. Обърнете плата с лицевата страна навън и изгладете. Обшийте обръча с вата и го поставете в платнената торба. Тропосайте на около 7см от края. Зашийте отворът. Разрежете ватата и освободете/изчистете обръча в прорязаните части, а самите прорези зашийте на ръка. Отрежете четири парчета от ремъчната лента и ги пришийте, фиксирайки ги около метала, а другият им край прокарайте през катарамите стоманената халка или карабинера и отново през катарамите. Чрез тях ще можете да регулирате височината и наклона на вашето кресло, което е готово за ползване. Декорирайте с цветни възглавнички и окачете. Изпробвайте внимателно ако имате съмнения за здравината му.

157Shares