Има редица начини за изработка на градински пейки, но тези около дървета са едни от най-впечатляващите и красиви. Макар и относително сложна, тя ще ви донесе огромна гордост и удовлетворение, когато е завършена. Ако имате желание, но нямате градина или достатъчно голямо дърво в нея, то може да конструирате тази красива и полезна градинска мебел за публично ползване и да гравирате името си. Най-важните неща са: къде ще бъде изградена и от какъв материал (размери, форми, якостни качества, т.н.). Когато имате яснота относно тези два въпроса, вече можете да пристъпите към планиране. Запомнете, че добрата подготовка води до качествен резултат! Измерете диаметъра на дървото, на около 40-50 см от земята, с помощта на канап. Разчертайте го на хартия или компютър в удобен мащаб – това е основата на вашата проектна работа. В зависимост от това какво разстояние искате да има между ствола на дървото и облегалката или най-вътрешната част на вашата пейка, оформете и втора, външна окръжност. Препоръчително е минимално разстояние между двата кръга да е поне 20см. След това изберете формата и широчината на многоъгълника в зависимост от предвидения материал, типа сглобки, разстояния и други.
Идеята за пейка показана тук предвижда опростена конструкция, в която основната опорна и носеща функция се поема от краката, но вие може да изберете друга. Огледайте всеки детайл, който смятате за значим. Ако нямате добро пространствено виждане, помолете приятел или познат за помощ. Същото се отнася и за етапа на монтаж. При положение, че предвиждате използването на екзотичен или скъп материал, ви препоръчваме изграждане на основната структура от най-обикновени летви и дъски, преди работа по същество.
След като чертежът е готов трябва да навлезете в детайли – опишете всеки детайл в съответния мащаб и направете списък. Вземете предвид факта, че е най ефективно да се сглобява на елементи, които после да се съединят около дървото. Когато имате яснота как точно ще изглежда вашата пейка, може да пристъпите към разкрояване на материала, а после да подредите дъските за седалката в една равнина и да се уверите, че всичко е наред. Сглобете краката на пейката, както казахме по-горе, те ще са свързващият и носещ детайл. В зависимост от формата, започнете да сглобявате съответните елементи. Подгответе терена около дървото – подравнете и нивелирайте или изкопайте на еднаква дълбочина. Може да се постави постамент от плочи или декоративна керамика или да се вкопаят краката. Свържете готовите детайли и добавете декоративните елементи и/или облегалката. Ако е необходимо, оцветете и лакирайте.
Вашата градинска пейка е готова да дарява мигове на радост и спокойствие.
4Shares