Стикери за стена Стикери за стена

Hefekranz или Hefezopf (букв. Венец от мая или Плитка от мая) е козуначено изкушение разпространено в южните части на Германия, Швейцария, Австрия и Южен Тирол.
Приготвя се от тесто с мая, мляко, яйца и масло с добавяни често стафиди и бадеми. И двата вида се приготвят традиционно от три сплетени ивици тесто, но докато Hefezopf се оформя като самун, то Hefekranz се завива в кръг като венец. Тези козунаци са много сходни с приготвяните в Швеция vetekrans или vetelängd (букв. „житен венец“ или „житено парче“). Тук ще ви предложим един вариант за приготвянето на Hefezopf.

Необходими продукти:

Немски козунак Hefekranz или Hefezopf

500гр. бяло пшенично брашно
80-100гр. захар
80гр. краве масло
1/2 кубче прясна мая или 7гр. суха
1/2ч.л. ванилова есенция
1/2ч.л. лимонов сок
1 голямо яйце
200мл. прясно мляко
За глазура и украса:
1 жълтък
1с.л. прясно мляко
Филирани бадеми или едра захар

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да се топли (не от хладилник). Разтворете добре захарта и маята в половината от затопленото мляко. Омекналото масло разбъркайте с брашното и добавете разтворената мая и останалите продукти. Замесете меко тесто, което не лепне. При необходимост и в зависимост от използваните марки може да се наложи добавяне на малко брашно или мляко. Покрийте и оставете на топло до удвояване на обема. Замесете отново и разделете на три (или повече при желание) равни парчета, от които с ръце оформете еднакви по дължина и дебелина ивици тесто. Сплетете на плитка и поставете в тавата за печене. Покрийте отново и сложете на топло за 30-40 мин. след което намажете с разбития в мляко жълтък и поръсете с бадемите и/или захарта. Печете в предварително загрята на 170°C до готовност – около 40 мин.