Една невероятно красива и артистична вила в Москва. Изключителен дизайн и архитектура. Шедьовър на съвременното руско строителство, преплетено с класически елементи. Тази уникална къща е проектирана от архитектите Вячеслав Виноградов, Дмитрий Величкин, Николай Голованов през 2005г., построена е 2006г. на площ от 1800 кв.м. Мебелите и предметите в къщата са изработени в Русия, Италия, Франция, Великобритания по авторски скици и образец.
Ето и историята за вила “Либерти”:

По желание на собствениците, архитектите от ЗАО «Архитектурно-художественные мастерские Величкина и Голованова» трябвало да изготвят проект в модерен стил. И тъй като съвременните руски се преплитат със своите западни еквиваленти и включват елементи от някои други стилове, целият проект и по-специално решението за стила е обмислян и подготвян дълго време и много внимателно. Собствениците били добре ориентирани в културния контекст на времето и подробно обсъдили с архитектите детайлите и декора в проекта. ” В резултат, на което – казва Дмитрий Величкин – ние създадохме една къща с история, дом с особена атмосфера на елегантност, донякъде с откровени имитации, донякъде просто с вдъхновение от произведенията на изкуствата от началото на XX век. Някои ще кажат, че това е модерно възпроизвеждане, но ние просто се опитахме да внесем онзи момент от епохата, когато модерното все още се е формирало, а не буквално възпроизвеждане характерните особености на стила. Сега къщата има собствена, лична история. И това за нас е един много важен момент в работата по всеки проект.”


Къщата или по-скоро вилата, представлява два жилищни етажа и сутерен, предназначени за почивка. На приземния етаж се намират залата за билярд, кино зала и басейн. На входа на къщата за гости, попадаме на просторна дневна, която чрез плавни овални линии се влива в трапезарията с камина. На втория етаж са разположени голяма спалня, кабинет, детски стаи и бани. Шедьовърът на проекта е стъкленият купол в основната част на сградата, гарниран с витражи. Всички форми и линии са овални, като плавно помещенията преливат едно в друго. Овалната форма е използвана и в декорациите, дори всички шарки и щампи следват линиите на предметите.

Материалите в къщата са естествени и екологично чисти. Самата сграда е изградена от тухли, на отделни места са използвани различни видове ценна дървесина. Мебелите са изработени специално и по поръчка, за да отговарят изцяло на интериора като представляват точно копие на оригинала от началото на ХХ век. В тясна връзка със стила е цялостната цветова схема на интериора. Шоколадово и дървесни цветове (палитра от светло до много тъмно), пастелно лилаво и злато.

Представяме ви оригиналната вила “Либерти”: