Узбеките и таджиките имат сходни кухни като и двата народа отдават огромно значение на хляба (нон). Традиционно, на трапезата е задължително да присъства някоя от десетките разновидности на тези пшенични или царевични пити. Един от най-често приготвяните и обичани е празничният хляб Патир. Тук ще ви предложим два варианта за замесването и украсата на тези уникални питки:

Необходими продукти (Вариант 1):
1 кг пшеничено брашно;
1 чаша прясно мляко;
150 гр. разтопена мас / лой или разтопено краве масло;
40 гр. прясна мая или 1 пакетче суха;
2 чаени лъжички сол;
Черен кимион (Nigella sativa) за поръсване; сусам
Масло или мас за намазване .

В топла вода разтворете маята и солта, добавете разтопената мазнина, брашното, замесете и сложете тестото на топло да втаса. Бухналото тесто поставете на масата и разделете на 3 парчета. От всяко парче, чрез притискане с длани, оформете питки с по-тънки среди и значително удебелени (около 2-3 см) по краищата. Продупчете цетралната част с фигури за украса. а по периферията направете декоративни разрези. Готовите питки, покрийте с кърпа за 20 минути, посипете с черен кимион (класическа за хляба подправка) и/или сусам след което се печете в пещ или фурна. Патир се пече по-дълго от обикновения хляб.
Намажете с мазнина, когато извадите.


Невероятните азиатски питки патир

Традиционно, върху тестото се правят фигурални дупчици с инструмент, наречен чекич или чакич (чукче с фигури от пирончета). Също така е възможно да използвате вилица.

Чекич

ВАРИАНТ 2
Необходими продукти:
– 4 чаши брашно
– Около 1 чаша вода ( или повече в зависимост от брашното)
– 1 чаена лъжичка сол
– 150 гр. масло

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, водата и солта. Рабъркайте на ръка. Не месете тестото повече, отколкото е необходимо. Оформете топка. Сплескайте и покрийте с фолио. Оставете в хладилника за минимум един час и половина. Загрейте фурната до 180 градуса. Извадете тестото от хладилника и разточете върху силно набрашнен работен плот. Намажете го с масло/мас. Поръсете с брашно. Направете няколко ленти. Навийте първата лента за да се образува „охлюв“. Притискайте при навиване. Върху нея завийте втората и повторете това с останалите ивици от тесто, до получаването на голяма спирала. След това я поставете върху формата за печене. Друг подход е да свиете множество малки спирали, които да подредите една до друга в съда за печене. С притискане и/или разчукване оформете кръг с около 2см дебелина. Продупчете за украса. Печете до златисто.

Невероятните азиатски питки патир