Да се направи опушващо барбекю от буре е прекрасен начин да се вдъхне повторен живот на негодния за употреба съд, като се превърне от място за съхранение на вино в уред за приготвяне на прекрасна опушена храна. Характеристиките на дървените бурета и бъчви ги прави перфектни за реализацията на идеята. Тази задача има няколко различни начина за изпълнение и макар да не изглежда особено сложна, съществуват редица детайли, които трябва да се обмислят преди начало на работата по същество. Ние само ще маркираме някои от основните точки за осъществяването на цялостния замисъл, а за детайлите, които могат съществено да варират, ще оставим грижата на вас.
Естествено, основното необходимо за направата на подобно опушващо барбекю е бурето, но останалите компоненти са не по-малко значими. В зависимост от избора на вариант за барбекюто – еднокамерно или двукамерно – времето, сложността, разходите и други моменти свързани с изпълнението също могат да варират чувствително.

Начин на изпълнение:
Първо трябва да се състави ясен план за действие и етапи на работа. Например изрязването на капака на бурето е едно от началните действия, но ако не сте захванали дъските (под и над разреза) с винтове към металните обръчи, то всичко ще се разпадне още в началото. Най-лесния за реализация модел е еднокамерно барбекю с дървени въглища. След като изрежете капака, който после се монтира с панти отново, и изчистите бурето, на дъното му се поставя метален съд за въглищата. Дървения чипс за пушека може да се сложи върху тлеещите дървени въглища или в отделен съд, който да е покрит с алуминиево фолио с дупчици, над тях. Макар и лесен за изпълнение, подобен вариант не е лесен за готвене на пушек, защото много трудно се поддържа необходимата за опушване постоянна температура. Изрязването на страничен капак в бурето, малко подобрява контрола на процесите. Монтажът на термометър е почти задължителен, тъй като самото опушване е продължителен процес, по време на който не е желателно често отваряне на съда, за да може да се поддържа постоянно нужната температура – мецду 90°C и 120-150°C, в зависимост от типа месо. Както вече споменахме в идеята за Барбекю от глинена саксия, не много висока постоянна температура на опушващия дървен материал от около 350°- 400°C е най-подходяща. Това се постига лесно с електрическо или газово нагряване на чипса. За целта на дъното на бурето може вместо съд за въглища да се монтира съответния котлон. Подреждането на скарите за продуктите е добре също да е на няколко нива и така да се оформят няколко зони за готвене.

При двукамерните модели, които са доста по-сложни за изпълнение, съществува разделяне на процесите на готвене и горене. Идеята е аналогична с описания вече начин за направа на Двукамерно барбекю-опушвач, но тук вместо варел, за готвене се използва буре. Самото то може да е позиционирано хоризонтално или вертикално, както и да е свързано по различен начин със съда, в който се осъществява горенето. Важното е само в бурето да влиза загрят пушек от избран ароматен дървен материал.

0Shares