Отглеждането на картофи в чували и саксии е практичен метод за добив на картофи собствено производство в ограничена градинска площ или дори на балкона. По този начин всеки може да си отгледа реколта, с домашен вкус. От икономическа гледна точка подобно производство е с твърде висока себестойност и няма особена логика, но от позицията на възможността човек сам да отгледа храната си в своя дом, идеята е безценна.
Както вече сме писали, картофите са нашето наследство от Инките, което много бързо се разпростира по целия свят, защото тяхното отглеждане е лесно, добивът е висок, а вкусът е божествен. Отглеждането им в чували или саксии не е по-различно с тази разлика, че по този начин се спестяват неприятности с вредители и болести.

Начин на засяване и отглеждане:


Трябва да подготвите посадъчния материал ако нямате такъв. Рътенето ускорява процесите. То се извършва, като 6-7 седмици преди засаждане, картофите се поставят в тъмни топли помещения за събуждане на клубените. След това се осветяват с цел оформянето на здрави и закалени кълнове. В домашни условия може да ползвате вече покълнали картофи и дори само частите с кълновете. Желателно е почвата да не е плътна (глинеста), а да е по-рохка, за да могат клубените да имат кислород. Всичко друго, което ви е нужно са чували или подходящи съдове и малко тор, която да се смеси с почвата преди засаждането. Самото засяване е просто – дъното на чувала или съда се покрива с петнайсетина сантиметра почва, върху която равномерно се разпределя посадъчния материал, отново се засипва с почва и се полива. В зависимост от сорта повечето посеви направени от началото на Март до края на Май, дават реколта след 10 до 15 седмици. Трябва да се знае, че картофите не понасят температури под нулата, висока почвена или въздушна влажност, а също така са светлолюбиви, което предполага поставянето на чувалите или саксиите на несенчести места. В следващите видеа са показани и няколко практически реализации на идеята: