Част3 – Основни грижи – Влажност и субстрат

Влажност – За разлика от естествените видове, Фаленопсисът (Phalaenopsis) не е толкова зависим от висока влажност на въздуха. Орхидеите от този род са непридирчиви и се развиват добре в апартаментни условия. Влажността може да варира от 40 до 70% . При по-ниски показатели (напр. в горещите летни месеци и/или по време на отоплителния сезон) може да спре растежа на растението, цветовете и  все още неразцъфналите пъпки преждевременно да изсъхват, а листата да променят цвета си като придобиват блед или жълтеникав оттенък.
За увеличаване на влажността може да използвате овлажнител, чинии с вода или мокър керамзит. При последния начин, се взима голям съд, в който се насипва овлажнения керамзит. Върху него се поставя предпазна решетка, която ще предотврати прекомерното овлажняване на корените, а върху решетката – саксиите с орхидеи. Когато полагате грижи за този вид орхидея е в сила правилото: „Колкото по-високо се издигат показанията на термометъра, толкова по-висока е влажността, а колкото по-висока е влажността на въздуха, толкова по-често и по-продължително е необходимо да се проветрява помещението, в което се държат орхидеи. В противен случай, вероятността от загниване и появата на различни видове гъбични заболявания по листата се увеличава.“


Орхидея Фаленопсис - как да отгледаме и полагаме грижи

Субстрат – Култивирани представители на този тип хибридни орхидеи се отглеждат в саксии с много „дишащ” субстрат, който можете да си приготвите сами или да закупите готов от цветарски магазин.
Съдържание на сместа (в зависимост от произхода са възможни вариации):
60% – кора на иглолистни (най-добре е борова кора) ;
20% – торфен мъх или торф;
15% – стиропор (или друг порест материал);
5%- дървени въглища.
Ако все още нямате достатъчно опит в грижите за орхидеи е най-добре да си купите готов почвен субстрат, тъй като той вече съдържа всички необходими компоненти, обогатени с хранителни вещества и най-важното – има балансирано рН (от 5.5 до 6.5). При по-ниски или по-високи нива на рН на почвата, кореновата система на орхидеята не е в състояние да абсорбира много от хранителните вещества (напр. желязо), недостига на което кара листата да пожълтяват.

ВНИМАНИЕ ! Много често при отварянето на пакета със закупеното растение може да ви се стори, че има много малко съдържание на кора и много високо съдържание на торф, но първото впечатление често е подвеждащо. Не всичко, което на пръв поглед изглежда като торф, всъщност е това. Много често, неопитните погрешно считат за торф малките парчета кора (0-7 мм) и екстракта от по-дълбоките слоеве на дървесната обвивка. Въпреки че намалява пропускливостта на кислород, торфът в субстрата е необходим компонент, когато Фаленопсисът (Phalaenopsis) се отглежда в домашни условия. рН на чешмяната вода обикновено е на ниво от 7-7,2. При поливане с такава вода се повишава и рН на субстрата съответно, създавайки неблагоприятен климат за кореновата система вътре в съда. Наличието на торф омекотява и потиска ефекта доколкото е възможно.

Част 1 – Избор и покупка

Част 2 – Основни грижи – температура

Част 4 – Основни грижи – Светлина и пресаждане

Част 5 – Основни грижи – Поливане, пулверизиране, торене