Част2 – Основни грижи – температура

Поставете Фаленопсиса (Phalaenopsis) на добре осветено място, но без пряка слънчева светлина, за да се избегне изгаряне. Ако помещението е с ниска влажност на въздуха, то може да сложите орхидеята върху поднос с мокри камъчета или керамзит, а на сутринта пръскайте с пулверизатор. Водата не трябва да попада в цветовете, в противен случай ще се появят кафяви петна. Също така трябва да внимавате водните капки да не се стичат и събират в ямки на листата или центъра на розетката. Ако все пак се натрупа вода, попийте с хартиена салфетка.
Поливането трябва да е след като кондензацията от стените на саксията изчезне и корените станат сребристи. Също така, не е нужно да се наторява, тъй като е достатъчно, че такова е направено преди продажбата; може да започнете след месец и половина. Ако Фаленопсисът (Phalaenopsis) вече е повяхнал, тогава ще трябва да си купите всичко необходимо за пресаждане – борова кора на кубчета с размери от 1,5 до 2 см и прозрачна пластмасова саксия.
Както вече казахме, този род орхидеи е лесно да се гледат, стига да се разберат концепцията и функциите на основните грижи.


Орхидея Фаленопсис - как да изберем, отгледаме и полагаме грижи

ТЕМПЕРАТУРА

Представителите на този тип хибридни орхидеи са адаптирани към умерени температурни режими през цялата година и се препоръчва растенията да се отглеждат при следните температурни условия:
Дневни: 20-24°С (максимум 32°С);
Нощни: 15-18°C.

За успешното отглеждане на Фаленопсис (Phalaenopsis), в дома трябва да се поддържа нощна температура с около 4°C по-ниска отколкото през деня. Например, ако дневната е +20°С, през нощта следва да е не повече от +16°С. При по-високи (по-ниски ) колебания между дневни и нощни температури на цветоносните стъбла и листата на орхидеята започва да се появява сладък лепкав секрет.

При температури от 25°C до 32°C орхидеите активно нарастват на зелена маса (листа), но много по-лошо на цвят. Ако във вашия дом е много топло и разликите между дневни и нощни температури почти отсъстват, тогава цъфтежа на вашата орхидея ще бъде доста нарядко. Въпреки това, не се отчайвайте. Дори и в такива условия, по правило, под въздействието на слънчевата светлина растенията до прозорците през деня поглъщат топлина и съответно се охлаждат през нощта, а това вече създава една малка температурна амплитуда. В допълнение към тези естествени колебания, за предпочитане е ежедневно, привечер да се проветри помещението, в което има орхидеи, а при хубаво време (но не под 16°C) да се оставя прозореца отворен през цялата нощ. По време на отоплителния сезон, да се намаля отоплението през нощта и може да се увеличава влажността, в зависимост и съобразно използваните нагревателни уреди.

Част 1 – Избор и покупка

Част 3 – Основни грижи – влажност и почвен субстрат

Част 4 – Основни грижи – Светлина и пресаждане

Част 5 – Основни грижи – Поливане, пулверизиране, торене