Ще ви предложим един артистичен и вкусен вариант за приготвяне на пита с плънка.
Рецептите за тесто и омесването му са множество и всеки може да направи любимият си избор, a ние ще се фокусираме върху формата.

Замесете тесто и го разделете на 4-5 равни части. Разточете от всяка кръг, намажете го с масло и поръсете, ако желаете, със сусам, маково семе, захар, сирене или други добавки по ваше желание и съобразени с предвидената и подготвена плънка. Тя е въпрос на вкусови предпочитания и може да бъде зеленчукова, месна, рибна, плодова или комбинирана. Ако е нужна термична обработка на пълнежа, то е добре да извършите подготовката преди работата с тестото.

Отделете един или два разточени слоя, а останалите поставете един върху друг и оформете правилен кръг. Очертайте помощни линии по диаметъра, така че да се получат осем еднакви триъгълника. Нарисувайте звезда по външния диаметър по посочения ТУК начин. Направете дълбоки, през всичките слоеве тесто, разрези на малките триъгълници от звездата, оставяйки по около сантиметър между всеки два съседни. Усучете върховете им на 180 градуса, така че горният пласт тесто да се обърне към работния плот, а долните слоеве да се покажат отгоре. Поставете подготвената плънка в отделеното тесто и загърнете външния му край, оформяйки кръг с диаметър приблизително равен на вътрешния на звездата от другите слоеве, а тях ги поставете отгоре като „капак“. Дооформете и направете вътрешни декоративни разрези. Оставете, ако желаете, за малко „да почине“ и печете.