Стикери за стена Стикери за стена

Картофите са един от кулинарните подаръци за съвременния свят получени от древните жители на Андите. В родината си тези многогодишни растения са представени от десетки различни по форма, вид, цвят и вкус разновидности, които биха смаяли чужденеца. Пренесени са от испанците в Европа. Растящи под земята, въпросните природни дарове имат високо съдържание на въглехидрати, а също така съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин C. Днес картофите са завладели света, а присъствието им във всяка кухня е задължително. Приготвят се бързо и лесно. Вкусни са както варени, така и печени или пържени. Настоящите идеи обаче са за пълнени картофи. Тук само ще щриховаме част от възможните изпълнения, но границите на вкусовите комбинции може да се поставят само от въображението. С месна, млечна, яйчена, вегетарианска или комбинирана плънка, тези „земни ябълки“ (френски – „pomme de terre“; иврит – תפוח אדמה), са едновременно и просто, и гениално кулинарно предизвикателство.
Необходимите продукти са картофи, сирена, колбас, яйца, магданоз, маслини, масло, зеленчуци и всяка друга вкусна за вас добавка.

Начин на приготвяне:


Пълнени картофи

Измивате много добре и запичате или подварявате картофите, като внимавате да не прекалите с термичната обработка. В зависимост от вида, големината и вашата идея, може да определите последващите действия. При по-големи картофи, разрязвате наполовина и издълбавате всяка половинка. Овкусявате и намазвате с разтопено масло или зехтин. Поставяте плънката и запичате на умерена фурна. Издълбаната сърцевина може да използвате като подложно канапе при поднасяне или да замесите с част от продуктите за пълнеж и да запечете или запържите самостоятелно. Ако имате по-малки по размер картофи, но искате в пълнежа да има яйце, то може да разделите белтъка от жълтъка. Белтъка се смесва с издълбаната част и допълнителните продукти, овкусява се и се приготвят картофени кюфтенца, а жълтъкът се запича с основната част.

Пълнени картофи

Другият подход е да изрежете само „капаче“. Когато издълбаете ще се получи картофено гнездо, в което могат да се подредят различни комбинации. По този начин с едно приготвяне ще можете да сервирате няколко различни във вкусово отношение ястия. Ако предвиждате влагането на меса или зеленчуци, които имат нужда от по продължителна обработка е желателно да ги подготвите предварително. Тази идея е перфектен вариант за оползотворяване на малки остатъчни количества продукти, недостатъчни за самостоятелно ястие.

Пълнени картофи