Стикери за стена Стикери за стена

Всяко тесто с плънка има своите достойнства и вкусови качества. Изделията от многолистно обаче се отличават със своята нежност и прекрасен вкус. Описаната тук идея, естествено, може да бъде изпълнена с готово закупено или домашно приготвено. Рецептурните съотношения и методиката описани по-долу ще ви помогнат сами да замесите маслено тесто на слоеве с уникален и неповторим вкус.

Необходими продукти:

Бутер тесто (готово или домашно приготвено) – около 500гр.; Пилешки гърди – около 500 гр.; Кашкавал – около 300 гр.; Пресни гъби – около 300гр.; Лук – на вкус; Магданоз, копър, къри, сол – на вкус; Масло или растителна мазнина; Яйце за намазване

Начин на приготвяне:


Пълнени торбички от бутер тесто

Накълцайте месото на кубчета и запържете за няколко около минута-две. Отделно задушете гъбите с маслото и запържете лука. Настържете кашкавала и накълцайте зелените подправки. Смесете съставките и овкусете. Тестото разделете на 8-9 или повече (посочените количества са индикативни) равни части. От всяка една разточете кръг, в който поставете съответното количество плънка. Хванете краищата на тестените кръгчета и ги съберете в торбичка, която пристегнете с копър или магданоз. Подредете и печете до златисто-кафяво на около 190°С.

Ако искате обаче да използвате домашно бутер тесто ще ви дадем идея как сами да го направите.
Подготовка на бутер тесто:

Продукти

Количество

Пшенично брашно, ч.ч. (250 мл) 1 2 3 4
Вода, водни чаши (200 мл) 1/2 1 1,5 2
Сол, ч.л. 1/8 1/4 1/3 1/2
Лимонена киселина*, капки 4 8 12 16
Краве масло, гр.** 100—150 200—300 300—450 400—600
Пшенично брашно за маслото, ч.л. 1 2 3 4
Получени готови изделия, гр. 300 600 900 1200

* Лимонената киселина може да бъде заменена от оцет в следното съотношение: 1 чаена лъжичка 3% оцет на всеки 2 чаши брашно.
** В зависимост от количеството и чистотата на кравето масло се определя и общата масленост на тестото.

Възможно е в рецептата за приготвянето на тестото да се добавят яйца или само жълтъци, като те се слагат във водната чаша, т.е. заместват съответното количество течност в рецептурата. За ароматизиране може да се замени до 1/4 от обема вода с ром, бренди, уиски и т.н.

Подготовка на бутер тесто

Начин на приготвяне:

Изсипете предвиденото количество течност в купа, след което добавете киселината, а след това изсипете и солта. Когато солта се разтвори, сложете пресятото брашно. Забъркайте гъсто, гладко тесто. Ако има нужда добавете малко вода или брашно.
Трябва да се отбележи, че за разлика от тестата с мая, в случая температурата в работното помещение е желателно да е около 17°С. Под 15°С и над 18°С се влошава структурата на тестото, поради което в топли дни е добре да се поставя в хладилник при всеки един от етапите на работа.
Замесете тестото (около 7-8 минути),  докато спре да лепне, оформете топка и я поставете в набрашнена купа. Покрийте с плат и оставете да престои 20-30 минути, за да стане по-гъвкаво и лесно за работа. В друг съд размесете с ръце размекнатото масло и предвиденото за него количество брашно. Придайте на сместа правоъгълна форма и при нужда поставете за малко в хладилника, за да стегне. Маслото с брашното ще допринесат за разслояването (стратификацията).
Сложете топката замесено тесто върху набрашнен плот и направете Х-образен разрез отгоре (фиг.1), след го което разточете кръстообразно, така че центъра на фигурата да е с по-голяма дебелина от четирите страни. В средата на кръста сложете правоъгълното парче масло с брашно (фиг.2). Загърнете отгоре свободните краища на тестото (фиг.3), и набрашнете. Разточете с дебела точилка на правоъгълник с дебелина от около сантиметър (фиг.4). С помощта на мека четка отстранете излишното брашно и сгънете на две (фиг.5), а после още веднъж (фиг.6). Така получавате първите четири маслени слоя. Покрийте с кърпа за 10-15 мин., след което обърнете и набрашнете отново. Разточете пак на около сантиметър дебелина, изчеткайте излишното брашно и поставете на хладно място за около 20-30 мин. Вече имате 16 слоя. Повторете операцията след охлаждането и ще получите 64 слоя след сгъването на четири. Охладете за около 30-35мин. и отново разточете и сгънете. Получените 256 пласта са оптимален за домашни условия вариант и не се препоръчва по-нататъшно разслояване, за да не се смесят маслото и тестото, което ще унищожи многолистността.
Прясното тесто се изпича за около 20-35 мин. от 180°С до 220°С, но не трябва да има температурни сътресения, за да бухне добре.  Тестото може и да се замразява.