Това е един интересен и красив начин за оформяне на пълнено пилешко бутче, като плънката и термичната обработка могат да зависят от личните предпочитания и вкус. Пилешкото месо е благодатна почва за кулинарни експерименти, тъй като може да бъде комбинирано с множество продукти и аромати. То хармонира еднакво добре и с неутрални, и с доминиращи съставки. Представената идея е с пълнеж от портокал, авокадо и масло, сервирано в сос от синьо сирене.

Необходими продукти (за 6 порции):


Пълнено пилешко бутче

Средно големи пилешки бутчета – 6 броя
Портокал
Авокадо
Краве масло – 120гр.
Куркума и кориандър
Сол и черен пипер
За соса:
Синьо сирене – 100гр.
Готварска сметана – 200мл.

Начин на приготвяне:

Бутчето се обезкостява внимателно като се отстранява костта на бедрото (и гръбната част ако има такава), както и 2/3 от костта на подбедрицата, която трябва да се отсече, така че да остане само най-долната част. Трябва да се работи прецизно и внимателно, а ако нямате опит може да поставите бутчетата във фризер за известно време преди началото. По този начин месото им ще се стегне и ще е по-лесно за транжиране. Месото и кожата на бутчето не трябва да се прокъсват. След това се овкусява със сол и черен пипер и се начуква добре под фолио/найлонова торбичка. Поставя се плънката от 2 резена портокал, няколко парчета авокадо и бучка (20гр.) масло. Поръсва се с 2-3 щипки куркума и кориандър и се загръща, така че месото и кожата да обгърнат плътно плънката. Завива се плътно в омазнено алуминиево фолио и е готово за печене. Подготвените бутчета се подреждат в тавичка и се поставят в предварително загрята на 220-230°C за около 35-40 мин., след което се отвиват и запичат за 10-ина минути. Докато те се пекат се подготвя соса, като синьото сирене се натрошава на бучки и се разтапя в касерола на умерена температура, след което се добавя готварската сметана и се бърка до хомогенизиране.
Друг подход при термичната обработка на пълнените бутчета е пърженето. За целта след загръщането с плънката е добре да се завият с домакинско фолио или поставят в торбички и да се приберат във фризера да стегнат и запазят форма – за около час. После се овалват в предпочитана панировка и се пържат във фритюрник или дълбок съд с много мазнина до готовност. Сервират се със зеленчуци.