Панираните рапани са изключителен деликатес и кулинарен шедьовър с минимални усилия. Настоящата статия е по идея и част от снимков материал на Иво Филипов.

Рапаните са хищник, който се преселва от естествения си хабитат в Далечния изток в Черно море преди малко повече от половин век, но за това кратко време той успява да се разпространи навсякъде. Макар и в родните си места, този морски охлюв да намира достойно място на трапезата на по-висщия в еволюционно отношение хищник – човекът, то по нашите ширини консумацията му не е толкова популярна. От друга страна, фактът че основната ядивна част от рапана е мускул, който е труден за приготвяне, също възпрепятсва бързото му кулинарно включване. Ето защо, тук ще разгледаме един от най-бързите начини за приготвяне на рапани, а именно чрез паниране. Уловът им зависи от вас – може да хвърлите мрежите в магазина, откъдето ще ги получите като полуфабрикат или пък да се гмурнете няколко пъти и сами да си набавите храната.

Необходими продукти:

Рапани
Олио
Брашно
Яйца
Бира
Счукан на прах корнфлейкс
Сух копър
Сол и черен пипер на вкус
За сос:

Бяло вино
Лимонов сок
Мед
Чесън, сол
Няколко капки мастика
Пресен копър

Начин на приготвяне:

Има няколко подхода при приготвянето на рапаните – от консумацията им в почти сурово състояние, през минимална термична обработка, до приготвянето им с часове. Това се дължи, както казахме по-горе, на факта че основната ядивна част е мускул, който колкото по-дълго се приготвя, толкова по-жилав става.
Естествено, има и междинни техники, които включват дълбоко замразяване и т.н., но тук ще се спрем на приготвяне с минимална топлинна обработка.
На първо място обаче ще акцентираме върху почистването им, ако сте решили сами да си ги уловите.
В дълбок съд загрейте вода докато заври. В нея изсипете рапаните и ги дръжте точно три минути, като веднага след това трябва да ги сложите в студена, за да ги шокирате и да спрете процесът на готвене. Всяко допълнително задържане в горещата вода ще прави месото по-жилаво. С метален шиш, нож, вилица или друг остър предмет извадете охлювът от черупката. Основната ядивната част е мускулното краче в началото. Трябва да отстраните твърдото капаче, което служи за затваряне в черупката, мантийната обвивка и вътрешностите. Така почистените рапани са готови за паниране. В случая избрахме панировка, която приготвихме от яйца, бира, брашно, корнфлейкс, сух копър, черен пипер и сол.


От две-три яйца на стайна температура разделете белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на сняг и добре жълтъците. Към последните добавете брашно, сол, смлени на фино корнфлейс и около 75 мл. бира. Сложете и белтъците и разбъркайте. Трябва да се получи полутечна смес. Прибавете и сушения копър и черен пипер на вкус. В тази панировка потапяйте крачетата от рапаните, а после пускайте в дълбок съд със силно загрято олио. Пържете до златисто и изваждайте върху попивателна хартия. Поднесете горещи и със сос.

Един от вариантите е сос от лимонов сок с бяло вино, няколко капки мастика, мед, сол, чесън и много копър.

Друга опция е цедено кисело мляко към което се добавят разбити чесън, копър, бял балсамов оцет, малко кафява захар и табаско.

0Shares