Това е една много вкусна гръцка рецепта за приготвяне на пъстърва във фолио. Подходяща е за всички празници, които изискват риба на трапезата, както и за всеки друг делничен ден.

Необходими продукти за 4 порции:

Две по-големи пъстърви, 3-4 домата, 4 моркова, черни маслини без костилки, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, сушен босилек, млян черен пипер, зехтин, сол.


Пъстърва по гръцки

Подгответе предварително продуктите. Нарежете доматите на тънки кръгчета, морковите на лентички (жулиени), маслините, двете връзки пресен лук и магданоза на ситно и ги поставете в различни съдове. Пригответе четири листа алуминиево фолио всеки с дължина около 40 см.

Пъстървата може да бъде заменена с всяка друга риба по ваш вкус, но ако изберете по-мазна такава, ще трябва да ограничите зехтина.

Изчистете рибата и отстранете главите. Разрежете наполовина, за да се получат четири парчета. Вземете лист фолио и намажете обилно със зехтин. Поставете едно от парчетата риба и навийте леко краищата на фолиото, за да оформите лодка. Поръсете със сол и черен пипер. Покрийте след това плътно с ленти моркови. Поръсете обилно с пресен лук. Отгоре подредете с леко застъпване кръгчета домати. Поръсете с щипка-две сушен босилек. Подредете резени маслини. Залейте с две супени лъжици зехтин.Покрийте цялата тази красива композиция щедро с магданоз. Навийте фолиото, за се затвори плътно и да не изтича течност, подобно на торбичка, но така че да не докосва продуктите отгоре. Подредете в подходяща тава и печете на 200 градуса за около 30-40 мин. След като рибата се е задушила, по желание можете да отворите фолиото и леко да запечете. Ще разберете, че е напълно готова, когато на дъното остане само мазнина. Преди да сервирате подгответе за основа зелена салата. Извадете парче пъстърва от фолиото с помощта на шпатула и поставете върху салатата. Аранжирайте с домати и резени лимон.

3Shares