Ще ви представим една интересна и нестандартна рецепта за вкусна пица във формата на рози, за която ще направим сами тестото и ще изберем подходящи продукти за плънка. Достатъчно е да има изобилие от цветове, за да бъде пицата наистина ефектна и красива. Ще замесим тесто от един килограм брашно. Използваме колкото е  необходимо за нашата пица, а останалото можем да замразим в камерата за други рецепти с тесто.

Необходими продукти:Пица "Рози"

За тестото:

1 кг брашно
350 мл прясно мляко
150 мл олио
1 яйце
1 с. л. сол
………………
1 кубче мая 42 гр
3 с.л. захар
4 с. л. брашно

За плънката:

3-4 по-едри гъби печурки
2-3 домата
зелена чушка (може да добавите и червена)
Салам „Камчия“ (или друг мек колбас по избор)
300 гр кашкавал
шарена сол

Да замесим тестото:

Затопляме млякото и изсипваме в дълбок съд. В него разтваряме маята с 3 с.л. захар и 4 с.л. брашно. Оставяме около 15 минути. След като маята е готова добавяме към нея предварително разбитото яйце, олиото и 1 чаша брашно. Разбъркваме добре и постепенно добавяме брашно. Замесваме меко тесто и покриваме, за да втаса докато удвои обема си. През това време подготвяме продуктите за плънка. Измиваме добре всички зеленчуци. Нарязваме доматите на тънки шайби, а след това шайбите наполовина. Чушките нарязваме на кръгове. Отстраняваме пънчетата на гъбите и нарязваме също на тънки ивици. Саламът на полукръгове, а кашкавалът на тънки правоъгълници с размери на дългата страна около 3-4 см.

След като тестото е готово, отрязваме от него около 1/3 и разточваме правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. Нарязваме на ивици с широчина 3 см. Подреждаме отгоре продуктите като редуваме и се съобразяваме с цветовете. Например: на една ивица тесто поставяме в началото резен салам до него домат, пак салам и след това домат и така до края на ивицата. След това върху саламът поставяме резен от гъбите, а върху доматите кашкавал. Върху гъбите поставяме кръгче зелена чушка. Не следващата ивица редуваме по същия начин като можем да разменим местата на продуктите. Поръсваме с шарена сол и внимателно навиваме всяка ивица по отделно. Подреждаме розичките в кръгла тава, покрита с хартия за печене и оставаме отново да втасат за около 20 мин. Изборът на съда зависи от това колко тесто и продукти желаем да използваме. Ако остане от тестото, можем да го замразим в хладилната камера. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса на ниско положение на скарата до зачервяване – около 20 минути. Проверяваме и долната страна на пицата. Ако отгоре се изпече бързо, а отдолу все още не е зачервена, покриваме с алуминиево фолио до пълно изпичане на долната страна.