Красотата на природата спира дъха ни, но забързаният и динамичен живот отдалечава все по-голяма част от хората от честия допир с това неподправено съвършенство. Ние ще ви представим една идея за пресъздаване на хармоничната магия на цветните лехички във вертикален вариант, чрез изграждането на пирамидални градинки. Освен че спестяват пространство, тези конструкции могат да се използват и в градска среда, където възможностите за градински занимания са ограничени.
Основното, от което имате нужда са известно количество равни по размер дъски – 4 дълги и няколко групи от по 4 къси, една стабилна греда, здрава плоскост за основа, инструменти и крепежни елементи, колелца ако желаете въртяща се, преместваема градина.
Както неведнъж сме казвали – перфектната подготовка е гаранция за успех, ето защо преди работа „на терен“ отделете няколко часа с чертожните инструменти (дори и виртуални такива), за да добиете ясна представа за детайлите. Определете общата височина на конструкцията, широчината на основата; мястото и начинът за закрепване на централната греда и страничните, вертикални дъски. След това задайте разстоянието между отделните „лехички“ и съответно броят им. Преценете ъгълът на захващане на напречните дъски – от това зависи и ъгълът на изрязването им и това той да е еднакъв за всички. Ако имате колебания не се притеснявайте да поискате помощ от приятел или майстор.
Когато сте готови със схемата, пристъпете към съществената част. Ако вече сте избрали материал или имате стари дъски или плоскости, можете да започнете разкрояване и разрязване съобразно плановете. Желателно е да използвате стабилна и добре обработена дървесина ако имате желание да ползвате градинката по-продължително. Имайте предвид, че разкрояването и рязането може да се извърши от подготвен и оборудван с необходимата техника служител в някой от специализираните магазини, въз основа на вашите размери, а вие само да ги импрегнирате.
Закрепете централната греда и укрепващите странични към основата по показания начин. Това е най-важната част за
балансирана конструкция, така че се уверете в пълната симетрия. Ако възнамерявате да ползвате колелца, сега е моментът да ги монтирате, защото в по-късен етап конструкцията ви ще е твърде тежка. Започнете завинтване на напречните дъски, оформящи лехичките. Започнете от най-долу, като запълвате с почва всяко ниво преди изграждането на по-горното. Когато стигнете до върха трябва само да изберете растителните видове, които ще засеете. С еднаква лекота може да отглеждате различни растения, ягоди и цветя, а колелцата ще ви позволят да определяте количеството директна слънчева светлина.


Пирамидални цветни градини
Значително по-лесен за изпълнение, но за сметка на това стационарен вариант е този с изрязване на жлебове по посочения на снимките начин. Монтажът на конструкцията трябва да е на предварително избрано място. Удобството в случая е лесната сглобка и съответен демонтаж, т.е. всеки сезон може да местите тази градинка на различен терен.

Пирамидални цветни градини