Идеята е аналогична на вече описаната плетена шоколадова питка, но в този случай се използва малко по-различно тесто и спанак или лапад като пълнеж, които определят и контрастния ефект. Оформянето на разрезите и очакваните резултати са подобни, но вкусът е пролетно свеж и пленителен.

Необходими продукти за около 30 см диаметър:

За тестото:
– 1/2 кг брашно
– 3/4 ч.ч. мляко,
– 1/4 ч.ч. олио,
– 1 яйце
– 1/2 с.л. захар,
– 1/2 ч.л. сол,
– 1/2 пакет прясна мая
За плънката:
– 1/2 кг спанак или лапад,
– 1 средно голяма глава лук,
– 1/3 ч.ч. зехтин или олио.

– 1-2 с.л. разтопено масло за намазване,
– 1 жълтък разбит с 1-2 с.л. вода за намазване.


Плетена питка със спанак

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в затопленото мляко, разбъркайте и оставете за 10-15 мин. Смесете с другите съставки и забъркайте меко тесто, което оставете на топло за около 45 мин. През това време измийте и отцедете добре зелената съставка. Нарежете лука, след което го посолете обилно и размачкайте добре, а после отмийте солта. Задушете заедно със спанака или лапада в мазнината за 5-10 мин. и оставете да се охлади.
Разделете втасалото тесто на 4 равни части. От първата разточете кръг, който намажете с масло и поставте върху намазнената хартия или в съда за печене. Поръсете с 1/3 от зелените съставки (ако желаете добавете и сирене или извара). Повторете до последното тесто. Сложете обърната чаша в центъра и направете 16 еднакви разреза по посочения начин. Усучете получените лъчи по двойки в противоположни посоки. Намажете с разбития жълтък, ако желаете поръсете с черен кимион, маково семе или сусам.
Печете в предварително загрята на 180°C фурна до златисто-кафяво.