В няколко различни статии ще ви запознаем с възможностиите за плетене с хартиени тръбички. Старите вестници или списания са едни от най-подходящите материали за това, а настоящото предложение за сплитане на кошница е относително лесен модел за начало. Макар и вече да сме споменавали за възможностите за творческа изява чрез това артистично приложно занимание, а именно в публикацията за Великденска кошничка от хартия, сега ще направим нов прочит на идеята. Ще ви покажем как чрез употребата на стара хартия е лесно да се сплете артистичен декоративен съд за дома, който лесно може да намери приложение като място за съхранение на различни вещи. За начало трябва да се подготвите за основната част от работата, чрез направата на хартиените тръбички, с които се плете. Трябват ви известно количесто стари вестници или списания, шиш или кука, около които да се завиват и лепило за фиксиране.

Начин на изработка:

Плетене с вестници - направи си кошница

Подготвяте хартиените тръбички, като нарязвате хартията на равни ленти, които навивате около куката или шиша, а в края залепвате, за да запазят формата си. Старайте се да са много леко конусовидни в края, което ще позволи по-лесното свързване на отделните тръбички. Именно чрез залепянето на един елемент в друг се постига дължината на хартиената ивица, позволяваща плетенето. В зависимост от хартията може да се работи в цветови гами или тръбичките да се оцветят след направата им, или пък след сплитането. Готовите изделия, изработени по този начин задължително се импрегнират и лакират с няколко слоя, заради крехкостта на основния материал. В някои случаи, за постигане на по-висока якост, през тръбичките се прокарва телена или пластмасова нишка на определени места. Представената тук идея обаче няма нужда от подобно заздравяване.

Плетене с вестници - направи си кошница

Плетенето започва от дънната част, като при тази идея се залага на най-лесния за изпълнение вариант, а именно с използването на готови картонени шаблони. Нужни са два еднакви за дъно и един със същата форма, но с височината на изработвания съд. Върху единият от шаблоните за дъно през 2-3см се залепват предварително оцветени картонени тръбички с дължина приблизително два пъти по-голяма от височината на кошницата, която се прави. Те могат да се удължават и впоследствие. Върху тях плътно и здраво се залепва вторият дънен шаблон и той също се оцветява. След като тази част изсъхне добре, се поставя основната форма. Независимо от конкретния модел за сплитане, при работа с хартиени тръбички е почти задължително да има твърда форма, чийто контур да се следва. Залепените за дъното (надлъжни) тръбички се извиват нагоре под 90 градуса и около тях започва сплитането на стените на кошницата. Използват се щипки, за да се държат изправени надлъжните елементи. Има редица начини за плетене, но този по двойки е сравнително лесен за изпълнение. Вземат се две хартиени ленти, закрепват се началата им, а после последователно се промушват под и над надлъжните ( закрепените за дъното) тръбички и шаблонната форма, като на всяка надлъжна, напречната двойка се кръстосва. Когато едната от тръбичките от двойката минава над съответната надлъжна, другата минава под нея и под първата напречна, а после се обръщат – първата от двойката напречни минава под следващата надлъжна и под втората от двойката напречни. В конкретната идея първите десет реда ( пет двойки ) са оцветени като дъното и надлъжните. Приключва се чрез прерязване с ножица и подпъхване на края. После се продължава сплитане по-същия начин, но с неоцветени хартиени тръбички до получаването на желаната височина, когато се отстранява шаблонната форма и се завършва чрез ново усукване и сплитане на стърчащите оцветени надлъжни като плитка „рибена кост“. Украсява се, оцветява се допълнително и се лакира на няколко ръце. След като изсъхне, кошът е готов.

14Shares