Предлагаме ви идея за питка с форма на сърце, с която можете да изненадате любимите си хора не само на специални празници, но и във всеки един делничен момент. Използваното за направата й тесто е така нареченото “Хрусчово” – на името на бившия съветски лидер, който е бил голям почитател на изделия от тази смес.

Продукти за тесто “Хрушчов”:
Брашно – 3-3.5 ч.ч. (или до постигане на желаната консистенция)
Краве масло – омекнало на стайна температура – 200 гр.
Прясно мляко (без значение от маслеността; директно от хладилника или на стайна температура) – 1 ч.ч.
Захар – 2 с.л.
Сол – 1/2 ч.л.
Суха мая – 2 ч.л. (35-40 гр. прясна)


Питка "Сърце" за любими хора
Замесване на тестото:
Смесете маята и солта, добавете млякото, брашно, захарта, омекотеното при стайна температура масло.
Замесете тесто. То не трябва да е “тежко” – по време на месене бързо започва да лепне. Поставете го в покрита купа или контейнер и оставете в хладилник за поне 3.5- 4 часа. Това тесто бухва относително малко, но увеличава обема си по време на печене. Добре е да се съхранява в хладилник, така че може да се подготви вечерта, а на сутринта да се пекат пайове и сладкиши. Преди работа го извадете от хладилника и оставете малко да се затопли.
Тестото може да се съхранява в хладилник до 3 дни.
Съвет: Ако искате да се запази няколко дни, на втория ден след замесването добавете 1/2 ч.л. сода (не е нужно да се “гаси”), така че тестото да не стане кисело. Содата не се усеща на вкус, но позволява тестото да се съхранява в продължение на няколко дни. Разбира се, най-добре е да не добавяте сода и да го използвате не по-късно от следващия ден.

Начин на приготвяне:
Разточете и изрежете ленти. Усучете по двойки по показания на снимките начин. Върху подготвена и омаслена хартия за печене, оформете сърце с плетениците. Ако е нужно си нарисувайте шаблон. Добавете още няколко реда от преплетените елементи. Завийте други на спирала, за да направите вътрешните декорации. Когато питката е окончателно завършена, намажете с разбит жълтък и печете в загрята на 200-220°C фурна до златисто-кафяво.
Поднесете на любими хора!