В тази статия ще ви покажем как старата амортизирана и излязла от употреба маса може да се преобрази с помощта на винилов стикер. В конкретния случай използвахме един от най-често срещаните преди няколко десетилетия модели на разтегателна кухненска маса, която беше толкова зацапана от употребата и в най-различни начинания, че нямаше смелост да се покаже пред публика. Разбира се, възможността за пребоядисване и лакиране с винтидж визия беше един от вариантите, но времето, средствата и труда бяха оценени като неразумно разхищение за тази мебел. Ето защо, изборът на вертикален стикер с орхидеи от онлайн магазина на Art Senses помогна в начинанието, което отне около половин час и малко над 30 лева, защото решихме да използваме модел с ламинат.

Начин на изработка:

Първо почистихме масата с мокър парцал, като не вложихме особено старание в отстраняване на наслоените петна от бои и други белези на годините вярна служба. Избрахме гланциран стикер с изображение на Орхидеи и ламинатно покритие. Ламината, макар и да оскъпи малко задачата, беше логичен избор за конкретната повърхност.
После разгънахме масата и стикерът върху нея, като го притиснахме с два метални свещника в двата края, за да добием представа, как ще изглежда накрая. След това внимателно отлепихме единият край на стикера от хартиената подложка и го залепихме на масата, като внимавахме да е успореден на ръба по цялата дължина и широчина. С помощта на пластмасов апликатор започнахме да притискаме стикерът към плота, внимателно изтегляйки хартиената подложка и внимавайки да не се образуват въздушни мехури. Въпреки това, фактът че масата не беше старателно почистена от нас позволи получаването на няколко дребни неравности. Те обаче бяха почти незабележими.

Заглаждането на стикерът продължи до отстраняването на цялата хартиена основа. След това, с помощта на макетен нож, бяха изрязани ненужните и стърчащи части от виниловата картина. Някои от по-големите парчета използвахме за допълнителна декорация на страните на масата. После направихме разрези на местата, където основният плот се свързваше с двете странични разширения, след което отново внимателно загладихме там.

С това нашата задача приключи и остана само да изберем дали да използваме нашата нова цветна маса разтегната или пък сгъната от едната или двете страни.

Тук можете да разгледате различни стикери пана: Art Senses