„Нощите на Ливан“ е традиционен арабски десерт с превъзходен вкус, съчетаващ в себе си възхитителните и опияняващи аромати на тази кухня. Този специалитет от Близкия Изток е много лесен и бърз за изпълнение, но включва някои екзотични съставки, които не всеки може да открие. Това важи особено за мастикса/мастихата*, докато ароматните води могат да се заменят със съответните есенции разтворени с 2-3 с.л. вода. Този сладкиш е чудесен избор за топлите месеци.

Необходими продукти:

За десерта:
8 ч.ч. пълномаслено мляко
¾ ч.ч. дребнозърнест пшеничен грис
1 ч.л. натрошен мастикс/мастиха*
6-8 с.л. захар
3 с.л. розова вода
3 с.л. вода от портокалов цвят
За сиропа:
1 ч.ч. кафява захар
3/4 ч.ч. вода
1/4 ч.л. лимонов сок
1 с.л. вода от портокалов цвят
За топинга:
2 ч.ч. сладкарска метана
1 с.л. захар
1 ч.ч. едро смлян пресен шам-фъстък
Други ядки (по желание)
Ванилия (по желание)
Плодове по избор и желание

*Благоуханна смола ( гръцки μαστίχα ), наричана още „Арабска дъвка“, от дървото Pistacia lentiscus, което вирее в средиземноморските страни. Главен производител е остров Хиос, но използването в сладкарството е основно в Ливан и Турция.


Превъзходен, бърз и лесен сладкиш "Ливански нощи" (Layali Lubnan)

Начин на приготвяне:

Сложете млякото и захарта на котлона и когато достигнат точката на кипване, при постоянно бъркане, постепенно изсипете грисът. Намалете на минимална температурата, добавете мастикса и продължете да разбърквате до сгъстяване. След това свалете от котлона добавете ароматните води и продължете да бъркате още малко, за да се смесят добре, а после разсипете във формата или формите за сервиране. Може да го подготвите в тавичка и по-късно да се разрязва и поднася или от самото начало да е в самостоятелни купички. Предвидете място и за сметановата заливка. Оставете да се охлажда, докато приготвяте топинга и сиропа. За сиропа кипнете водата със захарта и бъркайте до сгъстяване. Свалете от огъня и добавете лимона и водата от портокалов цвят. Разбийте сметаната, добавете захарта и продължете до получаването на пухкав крем. Разстелете върху охладената основа и поръсете с натрошения шам-фъстък. Приберете в хладилника за кратко, след което аранжирайте с плодове по избор, сиропирайте и поднесете.