Стикери за стена Стикери за стена

Това е една лесна и много ефектна рецепта за пълнена питка. Работи се с готово бутер тесто и елементарен пълнеж, а окончателният резултат е произведение на изкуството.

Съставки:
– Готовo бутер тесто – 500гр.
– Яйца ( жълтъци ) – 2 бр.
– Тахан халва – 250гр.
– Орехи – 100гр.
– Кайсии – 100гр.
– Плътен конфитюр от кайсии – количество на вкус
– Шоколад – 100гр.
– Масло – 50гр.
– Брашно – 100гр.

Подготовка на плънката:
Смесете счуканите орехи, халвата и маслото и разбъркайте добре оформяйки стегната топка.


Начин на приготвяне:

Разточете тестото и изрежете два кръга с подходящ за плънката диаметър. Поставете плънката върху единия и го слепете с другия чрез притискане. Преди слепване на тестото леко навлажнете контактната повърхност на кръговете с вода, за да се свържат по-добре. Внимателно натиснете тестото навсякъде по диаметъра. Сила не е необходима (навлажнените краища ще залепнат), за да няма отвори, през които плънката може да изтече по време на печене. Изрежете от тесто слънчогледови листа, навлажнете леко повърхностите за прилепяне (единият край) и ги подредете радиално около основата. Намажете всичко с разбит жълтък. Печете на 200 градуса в продължение на 20-25 минути. Ако е необходимо, може да намалите температурата до 180 градуса. След изпичането я оставете да се охлади покрита с кърпа. Намажете охладената питка с дебел (по ваш вкус) слой от кайсиев конфитюр, а в центъра върху плънката, посипете с парченца от нарязани сушени кайсии. Ако конфитюрът е прекалено гъст, загрейте го на водна баня, докато се разреди достатъчно и едва тогава нанесете върху питата. След охлаждането той ще се втвърди и дори ще придобие красив лъскав слой отгоре.
Разтопете шоколад на водна баня и направете върху пергаментов лист капчици под формата на семена с различна големина, след което оставете да се стегнат в хладилника. Поставете „семената“ в центъра на слънчогледа и… сервирайте.