Представяме ви един нов поглед върху традиционната рецепта „Яйца по панагюрски“, който е малко пикантен, но много по-вкусен и бърз от обичайния вариант със „забулени“ яйца.

Необходими продукти за 2 порции:

4 или 6 яйца
1 кофичка кисело мляко
3 скилидки чесън
копър, сол, олио
сладък червен пипер
лют червен пипер

Най-вкусните яйца по панагюрски

Отворете кофичката с кисело мляко и добавете сол, настъргани на ситно скилидките чесън, пресен или сушен копър – по избор и разбъркайте. Изсипете и разстелете върху широки чинии.
Тънкостта и една от разликите тук е приготвянето на яйцата. Приготвя се с пържени яйца на очи. Изсипете 5-6 супени лъжици олио в тиган с незалепващо покритие и загрейте. Счупете яйцата и пържете съвсем кратко – за около 30-40 секунди, колкото да се запържи долната страна на яйцето и веднага обърнете. Използвайте плоска дървена бъркалка и внимавайте с обръщането, за да не разкъсате жълтъка. Пържете още 15-20 секунди от обратната страна, до втвърдяване на белтъка и отстранете от котлона. Поставете по две или три яйца в чините върху соса и ги посолете. По този начин белтъците ще бъдат добре изпържени, а жълтъците остават рохки и смесени със соса се получава невероятен вкус.

Втората разлика е в приготвянето на червения пипер. Върнете тигана на котлона и ако е необходимо, добавете още малко олио. Запържете супена лъжица сладък червен пипер и 1/2 чаена лъжица лют червен пипер (грамажа на лютивия пипер е на вкус, но ще е хубаво да сложите поне малко люто). Запържете за кратко и залейте всяка чиния с част от горещата мазнина. Сервират се веднага. Ще се убедите, че това са най-вкусните „Яйца по панагюрски“!

Време за приготвяне – от 8 до 10 минути!