Ананасът (Ananas) е род тревисти растения от семейство Бромелиеви (Bromeliaceae). Съществуват няколко различни вида и хибриди. Ядивният ананас (Ananas comosus) е с жълтеникав цвят и е с богато съдържание на витамините A, B и C. Ранните изследователи на карибите забелязали, че ако има поставени ананаси извън някое село на островите, то гостите са добре дошли. Тази символика се пренася и в голяма част от южните щати на Америка, където често се срещат гравирани на различни места ананаси.
Интересен факт е, че пресният ананас и желатинът имат несъвместимост. Плодът съдържа ензим, който разгражда протените. Това е изключително подходящо за употреба при маринати, тъй като освен екзотичен аромат, месото получава невероятна крехкост.
Голяма част от Бромелиите, също като орхидеите, са епифити – живеят прикрепени за живо растение без да паразитират от него – захващат корените си за кората на дърво, но се хранят от заобикалящата среда (въздух, вода, слънце). Някои от семейството обаче живеят в почва и ананасът е от тях. Това прави възможно отглеждането му в контролирана среда и дори в региони с непоносим за нормален растеж на растението климат. Ананас може да се отглежда в саксия, може да даде плод и той да се консумира.

Как да разсадим и отгледаме:


Разсаждане и отглеждане на ананас
Закупете пресен ананас като се стараете листата да са изцяло зелени. Нормално е ако част от тях са кафяви след дълго транспортиране и съхранение в магазина. Отделете листата като ги хванете максимално близо до основата и отрежете капаче от плода. Внимавайте, защото те са твърди и остри, и е добре да ползвате ръкавици, за да не се нараните. Премахнете остатъчните части от кората и плода, а също така може да отстраните и най-ниските листа. Възможно е дори да забележите коренови израстъци. В зависимост от хибридния сорт, може след като се суши в продължение на 3-4 дни, стъблото да се засади директно в почвен субстрат за орхидеи, но в повечето случаи е по-добре да поставите в буркан с вода и на слънчево място. След един-два дни се показват кореновите издънки, а след около две седмици би трябвало да има хубави корени и да е готово за засаждане. Трябва да е слънчево, топло и влажно.
Почва: Най-добрата почва за ананаса е ронлива, добре дренирана със съдържание на органични вещества. рН трябва да бъде в границите от 4,5 до 6,5. Почви, които не са достатъчно киселинни се третират със сяра за постигане на желаното ниво.
Поливане след засаждане: Бромелиите са с форма на ваза, за да улавят и задържат водата. Ето защо ананасът, за разлика от повечето други растения, които биха загнили, се полива отгоре. Те имат нужда от това, за да процъфтяват. Във водата може да се слага водоразтворим тор или други подобрители. Трябва да се поддържа висока влажност, а след като върхът покаже нов, ярко зелен растеж, то е добре да се премести в по-голяма саксия. Преместването трябва да се прави регулярно в процеса на израстването. Може да го изнесете на открито, след като минималните температури се задържат над 15ºC и да се прибере отново, когато минат под 13ºC. Изнасянето и прибирането трябва да са на етапи – от по няколко минути на ден и увеличавайки постепенно до пълна аклиматизация, в противен случай рискувате да го изгорите или увредите.

При добри грижи след 2-4 години може да получите плод. Той, най-вероятно, няма да е с размерите на комерсиално култивиран, но ще е ваш. Освен това ще имате възможност да видите уникалното цъфтене на това растение. След като цъфне и даде плод, растението-родител най-вероятно ще умре ( в оптимална естествена среда може да даде два или три плода), но преди това ще има няколко малки издънки в основата, които може да засадите и да започнете отначало.