Както в почти всички християнски общности се замесва сладък обреден хляб за Великден, така и в Русия се приготвя козунак „Kулич“ – висок и цилиндричен, напомнящ за италианския Панетоне. Етимологията на думата най-вероятно е от „кула“, а самият продукт по традиция се освещава в църква на Страстната събота. Както при повечето козунаци и тук има редица вариации и семейно предавани подходи при подготовката. Това е един от начините за приготвянето му.

Необходими продукти:

Пшеничено брашно – 1-1,2 кг
Мляко – 1,5 ч.ч.
Яйца – 5-6 бр.
Масло – 300 гр.
Захар – 1,5 ч.ч.
Мая (прясна) – 40-50 гр.
Сол – 3/4 ч.л.
Стафиди – 150 гр.
Захаросани плодове – 50 гр.
Орехи – 50 гр.
Ванилия на вкус
Кардамон на вкус
Пудра захар (за глазура) – 1/4 ч.ч.
Яйчен белтък (за глазура) – 1 бр.


Руски козунак "Кулич"

Начин на приготвяне:

Приготвя се на два етапа.
Етап 1 В една чаша топло мляко разтворете 30 гр. мая, сложете сол, добавете жълтъците разбити със захарта, разтопеното масло и разбитите на гъста пяна белтъци. Сложете 400 гр. брашно, разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете за една нощ на топло място.
Етап 2 На сутринта в 1/2 чаша топло мляко, разтворете 20 гр. мая, изсипете в тестото от предната вечер, добавете 600-700 грама брашно, ванилията и стрития кардамон. Замесете старателно ново тесто и отново поставете на топло. Когато обемът се удвои, добавете орехите, стафидите и захаросаните плодове. Разбъркайте тестото, покрийте с влажна кърпа и го оставете да престои 10 минути, а после изсипете в намазаната с масло форма,  която е добре да покриете с омазнена хартия за печене. Формата трябва да се запълни от около 1/3 до 1/2 от височината й. Покрийте с кърпа и поставете на топло място. Когато тестото увеличи обема си до 2/3 от височинта, го намажете с разбит жълтък и поставете в загрята на 170 градуса фурна, която по-късно може да намалите. Времето за пълно изпичане зависи от много фактори, но обичайно е около 50-60 мин. Може да покриете с навлажнена хартия или фолио. Проверете с дървена клечка готовността. Оставете да изстине и внимателно извадете от формата.
Разбийте белтъка с пудрата захар на белтъчена глазура (роял айсинг) и покрийте кулича. Украсете по желание. Когато глазурата изсъхне може да декорирате в поднос с великденски яйца.

11Shares