Стикери за стена Стикери за стена

Част 3 – Имунитет и повторно заразяване

Ако имам добър имунитет, мога ли да избегна коронавирусното заболяване COVID-19? Дали ако съм се заразил с коронавирус (SARS-CoV-2) и съм се възстановил от болестта (COVID-19), мога да се заразя отново?
Това са въпроси, които мнозина си задават и на които не може да бъде даден еднозначен отговор. Както вече писахме в предходна публикация с информация и съвети, скорошното откриване и липсата на достатъчно аналитични данни, са предпоставка голяма част от предположенията за SARS-CoV-2 (COVID-19 ) да се базират на информацията от изучаването на преходни коронавируси, актуализирана с текущи изследвания. Факт е, че имунната ни система е най-важния защитник на организма, но как тя се справя с коронавирус SARS-CoV-2 (COVID-19) и дали създадените антитела могат да ни предпазят от повторно заразяване е все още неясно. Изследвания в Китай и Япония показват наличие на повторно заразяване, след възстановяване от болестта и получаване на отрицателен тест за вируса. Какво означава това? От една страна, може да значи, че коронавирус SARS-CoV-2 е в състояние да остане в организма, „невидим“ за стандартните тестове, когато е „загубил битка“ с имунната ни система, но се появява отново в ново сражение за „спечелване на войната“ и тогава бива отново идентифициран. От друга страна, е възможно имунната ни система да не може да изгради достатъчно добра защитна стена, въпреки „спечелване на една война“ и да е принудена да се бори отново. Предходни изследвания на китайски учени на SARS-CoV, показват че сред 176 наблюдавани пациенти, които са имали тежък остър респираторен синдром (SARS), специфичните за SARS антитела са поддържани средно 2 години, а през третата година се наблюдава значителното им намаляване. По този начин пациентите с коронавирус SARS-CoV може да са податливи на повторна инфекция след повече от 3 години след първоначалното заразяване. Но това е за предходния коронавирус, който макар да е от същото семейство има съвсем различен „характер“.
На трето място трябва да се отбележи, че актуалните научни изследвания показват наличието на поне два типа коронавирус SARS-CoV-2 причиняващ COVID-19. Това е достатъчно, за да осъзнаем, че все още не знаем почти нищо за заразата и следва да полагаме всички необходими и адекватни мерки за предпазване от нея.

Част 1 – Предистория

Част 2 – Информация и съвети

Част 4 – Симптоми

Част 5 – Устойчивост в различна среда

 

Актуална информация и данни за разпространението на COVID-19 в глобален план, вкл. по континенти и държави, може да откриете ТУК.

Актуална информация от Китайския център за контрол на заразните болести за развитие на COVID-19 по дни може да откриете ТУК.