Стикери за стена Стикери за стена

Част 4 – Симптоматика

СЗО описва симптомите на 55 924 лабораторно потвърдени случаи на COVID-19 в Китай в периода до 22 февруари. Таблицата по-долу показва тези данни.

Най-важно е да знаете общите симптоми: температура, треска и суха кашлица.
Както показва таблицата, близо 90% от случаите са имали температура, а две трети са имали суха кашлица.
Третият най-често срещан симптом е умората, наблюдаван при почти 40% от случаите.
Образуване на храчки е наблюдавано при всеки трети човек. Важно е да се знае, че храчките не са слюнка, а гъста слуз, която се отделя от дробовете при кашляне.

От 55 924 случая по-малко от 1 на 5 (18,6%) са имали задух („диспнея“). Предишно проучване съобщава, че много по-висок дял (55%) от случаите страдат от диспнея, но това се основава на много по-малък брой наблюдавани (835) пациенти.

Много от най-често срещаните симптоми се припокриват с тези на обикновения грип или настинка. Затова също е добре да знаем кои симптоми на обикновения грип или обикновената настинка не са симптоми на COVID-19. Инфекцията COVID-19 изглежда рядко причинява хрема.

Част 1 – Предистория

Част 2 – Информация и съвети

Част 3 – Имунитет и повторно заразяване

Част 5 – Устойчивост в различна среда

 

Актуална информация и данни за разпространението на COVID-19 в глобален план, вкл. по континенти и държави, може да откриете ТУК.

Актуална информация от Китайския център за контрол на заразните болести за развитие на COVID-19 по дни може да откриете ТУК.