Стикери за стена Стикери за стена

Част 2 – Информация и съвети

Именуване на коронавирусната болест (COVID-19) и вируса, който я причинява – вирусът, отговорен за COVID-19 (известен по-рано като „нов коронавирус 2019“) e тежък остър респираторен синдром – коронавирус 2 (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS-CoV-2), a болестта, която причинява e коронавирусна болест (COVID-19). Предвид скорошното откриване и липсата на достатъчно аналитични данни за по-дълъг период, голяма част от предположенията за SARS-CoV-2 (COVID-19 ) се базират на информацията от изучаването на преходни коронавируси. Дори в своите скорошни препоръки СЗО отбелязва, че на база наличната информация не се препоръчва ограничаване движението на хора, но това, както се вижда от практиката, се налага като един от основните модели в опитите за овладяване на проблема. Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора, а този вирус е открит за първи път в град Ухан, провинция Хубей, Китай едва преди няколко месеца – в края на 2019г. и първите инфекции се свързват с пазара на живи животни, но сега вирусът се разпространява от човек на човек. Важно е да се отбележи, че разпространението между хора може да бъде прогресивно. Някои вируси са силно заразни (напр. морбили, който, въпреки че не е зоонотичен, е еволюирал от този причиняващ чума по говедата), докато други са по-малко, а вирусът, който причинява COVID-19, изглежда се разпространява лесно и устойчиво между хората („Разпространение в Общността“) в много и различни засегнати географски райони. Разпространението в Общността означава, че хората са били заразени с вируса в дадена област, включително и такива, които не са сигурни как или къде са се заразили, а чрез последващи действия те създават епидемична среда.


Защо вирусът и болестта имат различни имена?

Вирусите и болестите, които причиняват, често имат различни имена. Например, ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. Хората често знаят името на заболяване, като морбили, но не и името на вируса, който го причинява (рубеола).

Как се разпространява COVID-19?
Смята се, че вирусът се разпространява главно от човек на човек; Между хората, които са в близък контакт помежду си; Чрез дихателни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля или киха. Тези микроскопични капчици могат да попаднат в устата или носовете на хора, които са наблизо или евентуално да се вдишат чрез белите дробове.

Може ли някой да разпространи вируса, без да е болен?
Смята се, че хората са най-заразни, когато са най-симптоматични (най-болните).Въпреки това е възможно разпространение преди хората да проявят симптоми – има данни за това, но не се смята, че това е основният начин за разпространение на вируса.

Разпространява ли се от контакт със замърсени повърхности или предмети?
Възможно е човек да се зарази с COVID-19 като докосне повърхност или предмет, който има вируса върху него, и след това докосне собствената си уста, нос или евентуално очите си, но това не се смята за водещ начин за заразяване, защото в нежива среда SARS-CoV-2 може да оцелее едва няколко часа. Въпреки това в рискова среда, всяка повърхност подложена на непрекъснат човешки допир се превръща в евентуална заразна зона.

Колко лесно се разпространява вирусът?
Вирусът, който причинява COVID-19 се разпространява лесно и устойчиво

Мога ли да бъда заразен от човек под карантина?
Карантина означава отделяне на човек или група от хора, които са били изложени на заразна болест, но не са развили заболяване (симптоми) от други, които не са били изложени, за да се предотврати евентуалното разпространение на това заболяване. Карантината обикновено се установява за инкубационния период на заразното заболяване, което е периодът от време, през който хората са развили заболяване след излагане на заразата. При COVID-19 периодът на карантина е 14 дни от последната дата на излагане, тъй като 14 дни е най-дългият инкубационен период, наблюдаван за подобни коронавируси, но тук следва да се отбележи, че липсата на достатъчно информация за вируса, както и някои единични случаи на проявена симптоматика след по-дълъг период могат да променят тази теза. Някой, който е освободен от карантина за COVID-19, не се счита за риск от разпространение на вируса към други хора, тъй като не е развил заболяване по време на инкубационния период. Въпреки това, недостатъчното познаване на SARS-CoV-2 (COVID-19) може да промени тази теза в бъдеше. По време на самата карантина, изолираният трябва да следва стриктно указанията на властите.

Мога ли да бъда заразен от храна?
Смята се, че коронавирусите се разпространяват от човек на човек чрез дихателни капчици. Понастоящем няма доказателства в подкрепа на предаването на заразата чрез храната. Преди приготвяне или консумация на храна е важно винаги да миете ръцете си със сапун и вода за 20-ина секунди, за обща безопасност. През целия ден мийте ръцете си след издухване на носа, кашляне или кихане или отиване до тоалетна.
Като цяло, поради лошата преживяемост на SARS-CoV-2 (COVID-19) по повърхностите, има много малък риск от разпространение от хранителни продукти или опаковки, които се доставят, но при пазаруване, особено в големите супермаркети, е желателно да не се купуват продукти и стоки, които е възможно да са били докосвани непосредствено преди нас. Основна рискова група са непакетираните храни, където евентуалната зараза би могла да попадне директно върху повърхността.
Пример: Въздушно-капково заразяване на пресни тестени продукти би могло директно да се пренесе върху незаразени индивиди. Задължително измивайте добре всички плодове и зеленчуци!

Топлото време ще ограничи ли разпространението?
Все още не е известно дали времето и температурата влияят върху разпространението на SARS-CoV-2 (COVID-19). Някои други вируси, като обикновената настинка и грип, се разпространяват повече през студените месеци, но това не означава, че е невъзможно да се разболеем от тях през лятото. Понастоящем не е известно дали разпространението на COVID-19 ще намалее, когато времето стане по-топло. Има още много неща за научаване за COVID-19 и изследванията продължават.

Може ли тестът ми за COVID-19 да е отрицателен, а да съм болен?

Използвайки разработените диагностични тестопве, отрицателен резултат означава, че вирусът, който причинява COVID-19, не е намерен в пробата на човека. В ранните стадии на инфекция е възможно вирусът да не бъде открит.
Отрицателният резултат от теста за COVID-19, докато човек има симптоми, вероятно означава, че COVID-19 вирусът не причинява сегашното заболяване, но това не изключва заразяване в последващ момент.

 

Част 1 – Предистория

Част 3 – Имунитет и повторно заразяване

Част 4 – Симптоми

Част 5 – Устойчивост в различна среда

 

Актуална информация и данни за разпространението на COVID-19 в глобален план, вкл. по континенти и държави, може да откриете ТУК.

Актуална информация от Китайския център за контрол на заразните болести за развитие на COVID-19 по дни може да откриете ТУК.