Част 1 – Предистория

Коронавирусите са голямо семейство от вируси. Някои причиняват заболявания у хората, а други, като кучешки и котешки коронавируси, заразяват само животни. Рядко се появяват животински коронавируси, които заразяват хората и могат да се разпространяват между нас. Предполага се, че така е възникнал вируса, който причинява COVID-19. Респираторен синдром на Близкия изток (Middle East Respiratory Syndrome – MERS) и Тежък остър респираторен синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS) са примери за коронавируси, които произхождат от животни и след това се разпространяват при хората.

Middle East Respiratory Syndrome – MERS

 

И докато MERS предизвиква епидемия в Саудитска Арабия през 2012 г. и друга в Южна Корея през 2015 г., то в Европа са наблюдавани единични случаи. Вирусът принадлежи към същото семейство вируси като SARS-CoV и SARS-CoV-2, и най-вероятно произхожда от прилепи, но заболяването заразява първо камилите, преди да премине към хора. То поражда треска, кашлица и задух при заразени хора, като MERS често прогресира до тежка пневмония и има приблизителна смъртност между 30% и 40%, което го прави най-смъртоносния от известните коронавируси. Както при SARS-CoV и SARS-CoV-2, MERS няма одобрени лечения или ваксина.

Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS-CoV

Коронавирусът, който причинява тежък остър респираторен синдром или SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS-CoV), се появява за първи път през 2002 г. в провинция Гуандун в Южен Китай, според СЗО. Вирусът вероятно се е прехвърлил от прилепи на нощни бозайници наречени цивети (Азиатска вивера) преди да зарази хората. След като предизвиква епидемия в Китай, SARS-CoV се разпространява в 26 страни по света, заразявайки над 8400 души и убивайки над 900 в течение на две години.
Заболяването причинява температура, втрисане и болки в тялото и често прогресира до пневмония, тежко състояние, при което белите дробове се възпаляват и се пълнят с гной. SARS-CoV има приблизителна степен на смъртност от 9,6% и досега няма одобрено лечение или ваксина. Фокусът е върху превенцията, включително наблюдение и ранно откриване, правилна хигиена и избягване на директен контакт със заразени.

Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS-CoV-2

Новият коронавирус – SARS-CoV-2, който е изправил света пред предизвикателство, принадлежи към същото голямо семейство от вируси като SARS-CoV и MERS. Идентифициран за първи път в края на 2019 г. в китайския град Ухан, вирусът вероятно също произхожда от прилепи, като SARS-CoV и преминава през междинно животно, преди да зарази хората, но съществуват и няколко теории за изкуствения му произход. Това обаче не следва да е на фокус в настоящия момент, защото заразата е обхванала целия свят. Заболяването, причинено от SARS-CoV-2 и наречено COVID-19, има приблизителна смъртност от около 2.3%, но тази цифра би могла значително да се промени при натрупването на повече статистически коректни данни. Хората, които са по-възрастни или имат здравословни проблеми, изглежда са най-изложени на риск от тежко заболяване и усложнения. Честите симптоми включват висока температура, суха кашлица и задух, а заболяването може да премине в остра пневмония.

Част 2 – Информация и съвети

Част 3 – Имунитет и повторно заразяване

Част 4 – Симптоми

Част 5 – Устойчивост в различна среда

Актуална информация и данни за разпространението на COVID-19 в глобален план, вкл. по континенти и държави, може да откриете ТУК.

Актуална информация от Китайския център за контрол на заразните болести за развитие на COVID-19 по дни може да откриете ТУК.